SUA acuză China că favorizează partea rusă: „Nu sprijinim apelurile pentru încetarea focului" spune Casa Alba

17 Mar 2023
SUA acuză China că favorizează partea rusă: „Nu sprijinim apelurile pentru încetarea focului" spune Casa Alba

Președintele chinez Xi Jinping plănuiește să viziteze Rusia săptămâna viitoare, ca un impuls diplomatic pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie ABCNews.

Liderii occidentali au încercat să-l izoleze pe Putin din cauza conflictului aflat acum la a 13-a lună. Călătoria lui Xi, anunțată vineri, este o lovitură diplomatică pentru liderul rus într-un moment în care trupele sale sunt blocate într-o bătălie de uzură, concentrată acum asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei.

SUA au declarat vineri că se vor opune oricărui efort al Chinei la întâlnire de a propune o încetare a focului în Ucraina pentru că ar însemna „ratificarea cuceririi ruse”.

„Nu sprijinim apelurile pentru încetarea focului în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, înainte de călătoria președintelui chinez Xi Jinping la Moscova săptămâna viitoare.

O încetare a focului în Ucraina ar servi doar la „ratificarea” câștigurilor teritoriale ale Rusiei față de vecinul său est-european, a declarat Casa Albă.

"O încetare a focului chiar acum ar ratifica practic cucerirea Rusiei. Ar recunoaște, de fapt, câștigurile Rusiei și toate încercările sale de a cuceri teritoriul unui vecin cu forța", a spus el reporterilor în timpul unui briefing virtual, scrie agenția de presă Anadolu

„Rusia ar fi, practic, liberă să folosească acea încetare a focului pentru a-și consolida și mai mult pozițiile în Ucraina, pentru a-și reconstrui forțele, a le reface, a le reface, a le reține astfel încât să poată reporni atacurile la momentul pe care l-au ales. Și, sincer, nu este așa. Nu este un pas în care credem către o pace dreaptă și durabilă”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, l-a încurajat pe Xi să contacteze președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi pentru a obține perspectiva țării sale asupra războiului și pentru a evita orice propuneri „unilaterale”.

China a căutat să se proiecteze ca neutră în conflict, chiar dacă a refuzat să condamne agresiunea Moscovei și a declarat anul trecut că are o prietenie „fără limite” cu Rusia. Beijingul a denunțat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și a acuzat NATO și Statele Unite că au provocat acțiunea militară a lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Putin și Xi vor avea o întâlnire individuală la o cină informală luni. Discuții mai ample care implică oficiali din ambele țări sunt programate pentru marți.

Consilierul pentru politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, a sugerat că discuţiile ar putea conduce la noi abordări ale luptei din Ucraina.

„Sunt sigur că liderul nostru și liderul chinez își vor face schimb de evaluări asupra situației în contextul dezvoltării conflictului din Ucraina”, a spus Ushakov. „Vom vedea ce idei vor apărea după aceea.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră