SUA impune sancțiuni economice confidentului lui Erdogan

10 Dec 2021
SUA impune sancțiuni economice confidentului lui Erdogan

SUA l-au sancționat pe magnatul energetic turc Sitki Ayan, un confident al președintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzându-l pe omul de afaceri că a ajutat Iranul să efectueze vânzări ilicite de petrol pentru a finanța agenții teroriști ai țării, inclusiv Hezbollah-ul din Liban, anunță Politico.

Anunțul privind sancțiunile a venit la doar câteva ore după ce POLITICO a publicat o investigație cu privire la relațiile lui Ayan cu Forța Quds din Iran, un paramilitar afiliat al Corpului Gărzii Revoluției Islamice responsabil de operațiunile sale externe.

Trezoreria SUA, care supraveghează punerea în aplicare a sancțiunilor americane, a declarat într-o declarație că Ayan a condus „o rețea de evaziune a sancțiunilor” care a facilitat vânzarea „de petrol în valoare de sute de milioane de dolari” pentru Forța Quds.

„Companiile lui Ayan au încheiat contracte internaționale de vânzare pentru petrolul iranian cu cumpărători străini, au aranjat transporturi de petrol și au ajutat la spălarea de bani, ascunzând originea iraniană a petrolului și interesul [Forței Quds] în vânzări”, a spus Trezoreria.

În mai, SUA au aplicat sancțiuni asupra mai multor companii-paravan și altora implicate în rețeaua lui Ayan, dar l-au lăsat neatins pe omul de afaceri, posibil din cauza relației sale strânse cu Erdoğan, un partener important al SUA în Orientul Mijlociu și nu numai.

Pe lângă Ayan și conglomeratul său energetic, ASB Group, Trezoreria i-a sancționat pe fiul său Bahaddin, care lucrează pentru companie, și pe Kasim Oztas, un senior executiv din firmă.

Celor sancționați li se vor îngheța bunurile din SUA, iar americanilor li se va interzice să facă afaceri cu ei. Alte persoane de orice naționalitate care au de-a face cu părțile se pot confrunta, de asemenea, cu sancțiuni, un risc care de obicei face dificilă continuarea afacerii celor de pe lista de sancțiuni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră