Institutul Economic German spune că 17% din bugetul actual al UE pe șapte ani ar fi absorbit de Ucraina, scrie The European Conservative .
Șaptesprezece la sută din bugetul comun al Uniunii Europene ar urma direct către Ucraina dacă i s-ar acorda aderarea la UE, potrivit unui raport publicat luni, 11 decembrie, de Institutul Economic German . Conform actualului buget pe șapte ani al UE, acei 17% s-ar ridica la 190 de miliarde EUR: aproximativ 70-90 de miliarde EUR ar proveni din finanțarea politicii agricole comune (PAC), alte 50-70 de miliarde EUR din fondurile de coeziune, cu scopul de a sprijini economia fragilă a Ucrainei. Aceasta înseamnă că aproape toate celelalte state membre ale UE ar deveni contributori neți, Ucraina devenind principalul beneficiar net al UE.
Întrebarea este, desigur, după cum arată raportul, ce fel de Ucraina ar adera la UE: cât de mare ar fi teritoriul său și câți oameni ar locui în el în urma unui potențial acord de pace cu Rusia? Singurul stat membru actual al UE care a subliniat lucrul evident este Ungaria: Ucraina este încă în război și, prin urmare, nu poate începe negocierile de aderare cu UE.
Premierul ungar Viktor Orbán este ferm că țara sa va bloca orice încercare de aproba începerea negocierilor de intrare sau de a elibera noi fonduri pentru Ucraina la summitul liderilor UE de joi și vineri, 14-15 decembrie. Potrivit diplomaților încercarea de a găsi o soluție în această problemă la reuniunea specială a ambasadorilor UE de duminică a eșuat; Ungaria nu se mișcă. Orice decizie de a continua trebuie să fie unanimă.
Ungaria a refuzat să trimită arme în Ucraina și a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, cerând să înceapă să înceapă discuțiile de ritm. Guvernul Orbán a precizat, de asemenea, că va pune veto asupra aderării Ucrainei la UE sau NATO până când sunt drepturile minorității etnice maghiare din Ucraina vor fi respectate. Orbán a mai spus că Ucraina este prea coruptă și nu este pregătită să adere la UE.
În timp ce Ungaria a primit sute de mii de refugiați ucraineni și a trimis ajutor umanitar vecinului său, este supărată de mișcările ostile ale Ucrainei, cum ar fi un proces împotriva națiunilor din Europa Centrală - inclusiv Ungaria - care au interzis importurile de cereale ucrainene pentru a-și proteja propriile fermieri. Nu este de mirare că, potrivit unui sondaj de opinie recent realizat de Institutul Századvég din Ungaria, 72% dintre maghiari se opun aderării Ucrainei la UE – cu 9% mai mult decât un sondaj similar din septembrie.
Potrivit șefei de presă al premierului ungar, negocierilor de intrare a Ucrainei a subiectului în timpul scurtei, dar intense conversații a lui Orbán cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, duminică, când cei doi au vorbit timp de aproximativ douăzeci de secunde — surprinși de camere — în marginea inaugurării. al noului președinte argentinian, Javier Milei.
După întâlnire rară, Zelensky a postat un videoclip în care spunea că a avut „o conversație foarte simplă” cu Orbán, „concentrată pe afacerile noastre europene”.
Viktor Orbán a scris anterior într-o scrisoare către Charles Michel, președintele Consiliului European, că este nevoie de „discuție urgentă” asupra strategiilor generale a Uniunii Europene cu privire la Ucraina. Dar nu doar Orbán este obosit de finanțare continuă a Ucrainei, cu războiul într-un impas și fără sfârșit în vedere . sunt angajate în finanțarea pe termen lung a războiului.
Volodymyr Zelensky va simți și presiunea în Statele Unite, unde urmează să se întâlnească marți cu președintele Joe Biden. Biden și Zelensky „vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei” în această luptă împotriva invaziei ruse și „importanța vitală a sprijinului continuu al Statelor Unite în acest moment critic”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-o declarație. Dar republicanii nu sunt întuziaști în ceea ce privește sprijinirea în continuare a Ucrainei și în blocul fondurilor atunci când cererea lor de consolidare a securității la granițele cu Mexic pentru a opri migranții ilegale va fi îndeplinită de Casa Albă.
Senatorul JD Vance, un aliat apropiat al fostului președinte american Donald Trump, a declarat că se opune unui „cec în alb” pentru Ucraina. Citat de AFP, el a spus:
Trebuie să articulați care este ambiția. Ce vor realiza 61 de miliarde de dolari, iar 100 de miliarde de dolari nu au realizat? Ceea ce este în interesul Americii este să accepte că Ucraina va trebui să cedeze un teritoriu rușilor și trebuie să încheie războiul.”, a spus la citat de AFP.
Ofensiva Ucrainei a folosit arme occidentale în valoare de miliarde de dolari, dar linia frontului abia sa schimbat în mai mult de un an, iar atacurile rusești de-a lungul frontului s-au intensificat.
Aproape dintre alegătorii americani că Statele Unite cheltuiesc prea mult pentru Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de Financial Times și Michigan Ross : 48% cred că țara lor cheltuiește „prea mult” în ajutor militar și financiar, comparativ cu 27% care au spus că Washington. a cheltuit „suma potrivită” și 11% care au spus că SUA nu a cheltuit suficient.
No sé qué le habrá dicho Zelensky a #Orban ????????, pero sper că le-ai deja deja o lucru clar: în timp ce nu mai bine la situația de la minoría húngara en Ucrania ( #Transcarpathia ) no habrá concesión alguna.
— Filosofía Política (@FilosofiaPolti) 10 decembrie 2023
Asimismo, ???????? nu îndeplinește cerințele pentru a intra în UE???????? o la OTAN ????. pic.twitter.com/BIm92nVN86
Президент Зеленський напередодні ключового саміту лідерів ЄС, який погрожує зіртовати соловати в ЄС, який погрожує зіртвати проб оспілкувався з прем'єр-міністром Угорщини.
— NV (@tweetsNV) 10 decembrie 2023
Це відбулося на церемонії інавгурації новообраного президента Аргентини pic.twitter.com/1UhIOObk7F