Studenții protestează împotriva statuii lui Greta Thunberg a universității Winchester

07 Ian 2023
Studenții protestează împotriva statuii lui Greta Thunberg a universității Winchester

Studenții i-au acuzat pe directorii universităților de „greenwashing” protestând împotriva unei statui a Gretei Thunberg care a costat 24.000 de lire sterline, scrie The Telegraph.

Protestatarii s-au adunat în campusul Universității din Winchester pentru a acuza „eșaloanele superioare” că ridică „statui fără sens”, în loc să își ia angajamente concrete privind clima.

Universitatea din Hampshire a cheltuit 23.760 de lire sterline pentru ceea ce pretinde a fi prima sculptură în mărime naturală a activistei ecologiste suedeze considerată „inspirațională”. Directorii le-au spus studenților că speră ca statuia de bronz să demonstreze „angajamentul de a combate urgența climatică și ecologică”.

Cu toate acestea, a fost întâmpinată cu o reacții negative din partea localnicilor când a fost dezvăluită în martie 2021 fiind etichetată drept „vanitate”.

Dar acum studentii au organizat un protest lângă statuie pentru a-și exprima „nemulțumirea”.

Demonstrația, la Centrul West Downs al universității, a avut trei revendicări principale, inclusiv oprirea încercărilor de "spălare ecologică" (greenwashing") a studenților, reinstaurarea durabilității și justiției sociale ca valori cheie și asumarea angajamentelor pe termen scurt și lung față de aceste obiective.

Printre cerințele lor se numără și încercarea de a elimina carnea de vită din meniul cantinei, de a face opțiunile vegane mai ieftine, precum și de a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic.

„Luați carnea de vită din meniu și înlocuiți-o cu pui și pește, dacă este necesar. Faceți mesele pe bază de plante la prețuri accesibile”, a spus un student, care a dorit să rămână anonim.

„Concentrați-vă pe a face clădirile universitare eficiente din punct de vedere energetic și durabil, mai degrabă decât să risipiți bani pe statui fără sens”.

Universitatea din Winchester a spus că este „întotdeauna bucuroasă să se întâlnească cu studenții pentru a discuta orice îngrijorări pe care le-ar putea avea”.

„Suntem încântați că am terminat acum lucrarea importantă de finalizare a proiectului nostru folosind 3,1 milioane de lire sterline adjudecate din Schema de decarbonizare a sectorului public pentru a face campusul nostru mai eficient din punct de vedere energetic și pentru a reduce impactul asupra mediului”, a adăugat un purtător de cuvânt al Universității.

Alte stiri din Externe

Ultima oră