"Strategia națională a SUA este că Zelensky poate face tot ce vrea. Nu există supraveghere de la nimeni", îi spune un oficial american jurnalistului Seymour Hersh

30 Iul 2023
"Strategia națională a SUA este că Zelensky poate face tot ce vrea. Nu există supraveghere de la nimeni", îi spune un oficial american jurnalistului Seymour Hersh

"Opereta" din Ucraina: pe măsură ce războiul se prelungește, iluziile se acumulează fără ca la orizont să se întrevadă vreun sfârșit sau o victorie, scrie jurnalistul Seymour Hersh pe pagina sa.

Să aruncăm o privire la evenimentele recente ale războiului din Ucraina din perspectiva celor din comunitatea de informații din SUA care nu simt că au urechea președintelui Joe Biden deși ar trebui să o aibă.

Pe 17 iulie, Ucraina a atacat pentru a doua oară una dintre cele mai mari realizări ale președintelui rus Vladimir: Podul Kerci, lung de 11,25 mile, care leagă Crimeea de Rusia. Podul de 3,7 miliarde de dolari, cu benzi separate pentru traficul auto și cel feroviar, a fost deschis pentru traficul auto în mai 2018 și pentru camioane cinci luni mai târziu, Putin însuși fiind cel care a condus primul vehicul care a făcut trecerea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a spus clar înainte de invazia rusă la începutul anului trecut că el consideră podul o țintă militară legitimă.

Ucraina a atacat podul în octombrie anul trecut, folosind o dronă submersibilă, dar a fost reparat complet în șapte luni. Cel mai recent atac, efectuat de două drone submersibile, a ucis un cuplu care traversa podul când s-a produs explozia și le-a rănit copilul. Una dintre benzile pentru mașini a fost grav avariată.

Rolul administrației Biden în ambele atacuri a fost esențial. „Desigur că era tehnologia noastră”, mi-a spus un oficial american. Drona era controlată de la distanță și pe jumătate scufundată, ca o torpilă” Am întrebat dacă, înainte de atacul asupra podului, s-a gândit vreodată la posibilitatea unor represalii. Ce va face Putin? Nu mergem atât de departe ”, a răspuns oficialul. Strategia noastră națională este că Zelensky poate face tot ce vrea. Nu există supraveghere de la nimeni”.

Putin a reacționat la cel de-al doilea atac asupra podului punând capăt unui acord care a permis ca grâul ucrainean și alte culturi alimentare vitale, blocate de războiul în desfășurare, să fie expediate din porturile blocate de la Marea Neagră. (Înainte de război, Ucraina exporta mai multe cereale decât întreaga Uniune Europeană și aproape jumătate din semințele de floarea soarelui din lume). Rusia a început să-și intensifice în mod constant atacurile cu rachete în Odesa, iar list& de ținte inițiale s-a extins de la zonele portuare la locurile din centrul orașului.

Oficialul a spus că în Europa se scurg mult mai mult decât cereale și semințe de floarea soarelui din Odesa și din alte porturi de la Marea Neagră: „Exporturile Odessei includ mărfuri ilegale, cum ar fi droguri și petroul pe care Ucraina l-a primit de la Rusia” .

În acest moment, contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei a fost zădărnicită, oficialul a spus: „Zelensky nu are planuri decât să reziste. Parcă ar fi un orfan, un biet cerșetor în chiloți iar noi habar n-avem ce gândesc Zelensky și oamenii lui. Ucraina este cel mai corupt și mai stupid guvern din lume, în afara Nigeriei, iar sprijinul lui Biden pentru Zelensky poate veni doar din informațiile pe care le are Zelensky despre Biden și nu doar pentru că avea grijă de fiul lui Biden .

Unii membri ai comunității de informații americane sunt îngrijorați de reacția lui Putin la recentele atacuri cu drone ucrainene din centrul Moscovei. „Va fi Kiev următoarea țintă?

Alte stiri din Externe

Ultima oră