Stoltenberg: "Cel puțin 40 de miliarde de euro sunt necesare anual pentru a sprijini Ucraina"

31 Mai 2024
Stoltenberg: "Cel puțin 40 de miliarde de euro sunt necesare anual pentru a sprijini Ucraina"

De la invazia rusă a Ucrainei în 2022, aliații au oferit aproximativ 40 de miliarde de euro pe an în ajutor militar Ucrainei ”, a declarat Jens Stoltenberg vineri, după o întâlnire informală a miniștrilor de externe ai NATO, scrie Radio Prague International. „Trebuie să menținem cel puțin acest nivel de sprijin în fiecare an, atâta timp cât este necesar ”, a subliniat el.

După ce a declarat, într-un interviu acordat televiziunii cehe, că Rusia a subestimat atât Ucraina, cât și aliații săi, secretarul general NATO a declarat vineri, la Praga, că dorește ca aliații să își asume un angajament financiar pe mai mulți ani pentru a oferi Ucrainei în comun cel puțin 40 de miliarde euro pe an. Jens Stoltenberg a făcut această declarație în urma întâlnirii informale a miniștrilor de externe ai țărilor membre ale organizației politico-militare.

„Trebuie să menținem cel puțin acest nivel de sprijin în fiecare an, atâta timp cât este necesar”, a mai subliniat el. În plus, Jens Stoltenberg se așteaptă ca Alianța să ia noi decizii cu privire la ajutorul Ucrainei la summitul NATO care va avea loc la Washington în iulie anul viitor.

Jens Stoltenberg a spus că scopul este, de asemenea, de a continua să definească calea Ucrainei către aderarea la NATO, despre care a spus că este cea mai bună garanție a securității pentru țară. El a reafirmat că autoapărarea Ucrainei nu înseamnă o escaladare a conflictului, ci este un drept fundamental.

Alte stiri din Externe

Ultima oră