SUA trimit observatori pentru a verifica utilizarea ajutorului acordat Ucrainei

27 Ian 2023
SUA trimit observatori pentru a verifica utilizarea ajutorului acordat Ucrainei

Observatori americani au sosit în Ucraina pentru a se asigura că „niciun ajutor sau arme nu sunt deturnate”, a anunțat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland. Acești observatori vor lucra alături de Banca Mondială și de consultanți de la Deloitte. În plus, Victoria Nuland a afirmat că Statele Unite susțin reformele esențiale și măsurile anticorupție apreciate de guvernul ucrainean, scrie New York Times

De la începutul războiului din Ucraina, oficialii americani au urmărit cu o oarecare anxietate cum au ajuns miliarde de dolari americani în țară, conștienți de istoria Kievului de corupție politică și temându-se că ajutorul ar putea fi suprimat pentru câștig personal.

Înlăturarea mai multor oficiali de rang înalt din guvernul Ucrainei, marți, în urma acuzațiilor de corupție guvernamentală, a dat acestor preocupări o nouă urgență. Deși oficialii americani și europeni spun că nu există nicio dovadă că ajutorul pentru Ucraina a fost furat, chiar și percepția de fraudă ar amenința sprijinul politic pentru continuarea asistenței în timp de război și pentru efortul de reconstrucție postbelică pe care oficialii occidentali le preconizează.

Acuzațiile au inclus rapoarte conform cărora armata ucraineană a fost de acord să plătească prețuri umflate pentru alimentele destinate trupelor sale. Un procuror general adjunct a fost concediat pentru că ar fi împrumutat un Mercedes al unui oligarh pentru a conduce în Spania pentru o vacanță, iar un consilier prezidențial acuzat că a preluat un Chevrolet Tahoe donat pentru a ajuta la evacuare a fost forțat să plece.

Cu toate acestea oficialii americani insistă că scandalul arată că președintele Volodymyr Zelensky este hotărât să lupte împotriva corupției.

Schimbarea de la Kiev „trimite un semnal foarte puternic celorlalți care ar încerca să îndepărteze acest efort de război și este importantă pentru viitorul Ucrainei”, a spus joi Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, în timpul unei Audieri a Comisiei de Relații Externe a Senatului privind Ucraina.

Într-un episod ale cărui detalii rămân neclare, Zelensky și-a concediat în iulie procurorul superior, șeful serviciilor de informații și alți înalți oficiali din motive despre care spunea că sunt legate de legăturile de trădare cu Rusia. Dar spre uşurarea liderilor occidentali şi ucraineni, corupţia nu a fost altfel un factor semnificativ în război.

Zelensky este un fost actor care a făcut campanie ca un outsider politic capabil să înlăture cultura corupției care a cuprins țara sa de la independența sa față de Uniunea Sovietică. În discursul său inaugural din mai 2019, el a spus că politicienii ucraineni au creat „o țară a oportunităților – oportunități de a mitui, a fura și a smulge resursele”.

Un „Indice de percepție a corupției” din 2021 al grupului de supraveghere Transparency International, care a clasat 180 de țări pentru nivelul lor perceput de corupție în sectorul public, cu numărul 1 fiind cel mai puțin corupt aparent, a plasat Ucraina pe locul 122. Preocuparea cu privire la corupție a fost doar pe locul al doilea. la amenințarea rusă din politica antebelică a administrației Biden față de Kiev. În 2015, când era vicepreședinte, dl Biden a rugat parlamentul Ucrainei să înlăture „otrava omniprezentă a copinismului, corupției și cleptocrației”.

În timp ce atenția s-a concentrat asupra posibilului furt sau deturnare a armelor americane, oficialii americani se consolează cu faptul că Ucraina are un stimulent urgent să arunce toate armamentele disponibile împotriva invadatorilor ruși.

În plus, Statele Unite solicită oficialilor ucraineni să înregistreze toate echipamentele militare pe care le primesc, să urmărească progresul acestora către linia frontului și să raporteze cheltuielile cu munițiile și orice daune sau distrugere a armelor, a declarat un oficial înalt al apărării în toamna trecută. Oficialii Departamentului Apărării au instruit trupele ucrainene în metode pentru a ajuta la urmărirea armelor americane, iar personalul american efectuează inspecții în interiorul țării, acolo unde condițiile de securitate o permit.

Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, a declarat la audierea de joi că administrația „nu a văzut dovezi credibile ale vreunei deturnări de arme furnizate de SUA în afara Ucrainei”. Ea a adăugat că Pentagonul folosea „mecanisme de supraveghere care depășesc practicile noastre standard”.
Imagine

Dar oficialii americani se tem că ajutorul umanitar, și în special ajutorul financiar direct, este mai expus riscului de furt.

Cel mai mare tip de infuzie de numerar în guvernul Ucrainei din Statele Unite – 13 miliarde de dolari până acum – se numește sprijin bugetar direct. Este aprobat de Congres, administrat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și distribuit de Banca Mondială. Oficialii ucraineni decid în cele din urmă cum să aloce banii.

Agenția americană spune că ajutorul bugetar finanțează servicii guvernamentale de bază, cum ar fi spitalele și școlile, împreună cu personalul de intervenție în situații de urgență și pompierii, și sprijină programe pentru persoanele nevoiașe, cu dizabilități și strămutate interne. De asemenea, ajută la furnizarea de locuințe și subvenții pentru utilități, deoarece Rusia atacă infrastructura și rețeaua energetică a țării.

Erin McKee, administrator asistent al USAID, a declarat comisiei din Senat că agenția a folosit „măsuri extraordinare” pentru a urmări această finanțare.

Firma de contabilitate Deloitte a fost trimisă în Ucraina în această săptămână

Agenția are un contract cu firma de contabilitate Deloitte pentru a avea o echipă de lucru la Kiev cu guvernul ucrainean pentru a monitoriza și audita banii de ajutor. Doamna McKee a spus că echipa a fost în Ucraina în această săptămână.

Toamna trecută, Deloitte a finalizat un audit al fluxurilor de bani de la Banca Mondială către contul trezoreriei statului pentru bugetul guvernului ucrainean și nu a găsit „domenii semnificative de îngrijorare”, a spus USAID. Deloitte a început de atunci un audit al fluxurilor de bani din contul de trezorerie către beneficiari, a spus agenția.

Agenția a mai spus că a continuat să acorde ajutor programelor anticorupție și de stat de drept din Ucraina în timpul războiului, așa cum a făcut de ani de zile. Aceasta include sprijinul pentru organizațiile media independente și grupurile societății civile.

Oficialii ucraineni au declarat că sunt conștienți de necesitatea transparenței în ceea ce privește cheltuielile, declarații despre care parlamentarii americani spun că par sincere.

Deocamdată, liderul ucrainean pare să se bucure de încrederea oficialilor cheie americani și a parlamentarilor ambelor partide. Joi, președintele democrat al comisiei din Senat, Bob Menendez, l-a lăudat pe Zelensky și cabinetul său „pentru planurile lor serioase de supraveghere pentru asistența SUA și internațională” și a spus că măsurile anticorupție implementate înainte de invazia Rusiei din februarie au fost eficiente.

„Demonstrează ceea ce ne-a spus președintele Zelensky: că va exista toleranță zero pentru fraudă sau risipă”, a declarat senatorul Richard Blumenthal, democrat din Connecticut, la o conferință de presă la Washington, marți, la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită la Kiev.

„Toate controalele și supravegherea de până acum nu au dezvăluit nicio fraudă sau risipă, nicio deturnare a asistenței militare sau umanitare care a fost oferită până acum”, a adăugat Blumenthal.

Cu toate acestea, chiar înainte de demiterile din această săptămână din guvernul Ucrainei, unii republicani de seamă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila utilizare abuzivă a ajutorului SUA.

America trebuie să se asigure că resursele „nu merg pentru a asigura un guvern ucrainean corupt”, a declarat fostul secretar de stat Mike Pompeo într-o apariție în noiembrie la Fox News. Cu toate acestea, el a mai spus că Statele Unite ar trebui să ofere Ucrainei armele de care are nevoie pentru a pune capăt războiului.

În timp ce alți republicani sunt din ce în ce mai sceptici față de ajutorul Ucrainei, liderii lor din Congres spun că vor pune și mai mult accent pe supraveghere și responsabilitate.

Unii republicani din Congres au insistat, fără succes, anul trecut, pentru crearea unui inspector general special, după modelul celui al cărui birou a emis acuzații usturatoare pentru ajutorul irosit al SUA pentru reconstrucție în Afganistan. În prezent, inspectorii generali de la Departamentul de Stat, Departamentul de Apărare și USAID efectuează în comun supravegherea ca parte a unui grup de lucru informal.

Sarah Chayes, un expert în corupție care a studiat deturnarea ajutorului în timpul războiului, a spus că este important ca pachetele de ajutor să bugeteze bani pentru evaluare și monitorizare. Ea a recomandat, de asemenea, ca agențiile de informații să colecteze informații pe rețelele personale ale oficialilor ucraineni.

Și Statele Unite ar trebui să lucreze cu grupuri ale societății civile cu experiență în eforturile de combatere a corupției, pentru a consolida rolul de „câini de pază a cetățenilor”.

„Este oarecum riscant să te bazezi pe un guvern exclusiv pentru a-și controla propria corupție”, a spus ea.

William Taylor, un fost ambasador al SUA la Kiev, a spus că este foarte dificil să controlezi corupția în timpul unui război. Dar l-a creditat pe domnul Zelensky pentru promovarea unor reforme eficiente înainte de invazia rusă.

Taylor a spus că Zelensky are stimulente puternice pentru a ține sub control corupția. În joc nu sunt doar propria sa poziție publică în Ucraina și ajutorul occidental pentru lupta împotriva Rusiei, ci și speranțele Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. Aderarea la UE, care este o prioritate ridicată pentru guvernul lui Zelensky, va cere țării să îndeplinească standardele înalte anticorupție ale uniunii.

Și chiar și după ce războiul se va termina într-o zi, Ucraina va rămâne disperată după bani pentru a-și reconstrui țara distrusă. Oficialii G7 au început să schițeze contururile unui efort de reconstrucție postbelică care ar putea costa sute de miliarde de dolari.

Unii oficiali occidentali spun că se îngrijorează cel mai mult cu privire la potențialul de utilizare abuzivă a unor astfel de sume enorme, mai ales dacă amenințarea imediată a Rusiei s-a diminuat.
„Anticorupția va fi o condiție pentru reconstrucția de succes”, a spus dl Taylor.

Taylor a fost optimist, spunând că ultimul scandal a arătat că Ucraina este mai capabilă decât oricând să-și controleze poliția. El a menționat că unele dintre acuzațiile de abatere au venit de la jurnaliști, într-un exemplu de libertate a presei, și de la organismele speciale de supraveghere care au fost create de predecesorul lui Zelensky și pe care liderul ucrainean le-a împuternicit.

„Instituțiile au funcționat”, a spus Taylor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră