​​​​​​​Statele Unite resping cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru ruși

23 Aug 2022
​​​​​​​Statele Unite resping cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru ruși

Statele Unite au respins luni cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși, declarând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile de refugiu pentru dizidenții Rusiei și pentru alții care sunt vulnerabili la abuzurile drepturilor omului, scrie Reuters

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut pentru prima dată interzicerea vizelor într-un interviu la începutul acestei luni pentru Washington Post, spunând că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”.

Zelensky a lansat apoi un alt apel în urmă cu câteva săptămâni pentru ca statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetățenii ruși, pentru a împiedica blocul să devină un „supermarket” deschis oricui are mijloace de intrare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administrația Biden a impus deja restricții privind vizele pentru oficialii de la Kremlin, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicați în invazia Ucrainei de către Rusia și pe aceștia să îi tragă la răspundere.

„SUA nu ar dori să închidă căile către refugiu și siguranță pentru dizidenții Rusiei sau pentru alții care sunt vulnerabili la încălcările drepturilor omului”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„De asemenea, am fost clar că este important să trasăm o linie între acțiunile guvernului rus și politicile sale din Ucraina și poporul Rusiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Unii lideri ai UE, cum ar fi prim-ministrul finlandez Sanna Marin și omologul său estonian, Kaja Kallas, au cerut interzicerea vizelor la nivelul UE. Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni, spunând că rușii ar trebui să poată părăsi țara de origine dacă nu sunt de acord cu regimul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră