Statele Unite pun capăt discriminării pozitive care favoriza studenții de culoare la admiterea la facultate

01 Iul 2023
Statele Unite pun capăt discriminării pozitive care favoriza studenții de culoare la admiterea la facultate

Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță americană, pune la îndoială această practică care oferă mai multe șanse studenților din minorități, scrie Le Figaro.

Curtea Supremă a SUA a decis împotriva acțiunii afirmative în cazul admiterii la facultate. Această decizie majoră pune sub semnul întrebării zeci de ani de practici menite să ofere mai multe șanse studenților din minorități de a accesa învățământul superior, luând în considerare criteriile rasiale în procesul de admitere.

Favorizand studenții de culoare, aceste practici au fost contestate de studenții din alte medii.

Au fost depuse plângeri împotriva Universității Harvard și a Universității din Carolina de Nord, două dintre cele mai vechi instituții ale națiunii, de către Students for Fair Admissions, care au considerat ca discriminarea pozitivă era doar o altă formă de discriminare rasială și a fost făcută în detrimentul altor studenți, în special asiaticii și europenii, cu încălcarea celui de-al 14-lea amendament și a legilor privind drepturile civile.

Eliminarea discriminării rasiale înseamnă eliminarea ei în totalitate”, a scris judecătorul președinte, judecătorul John Roberts. Studentul trebuie tratat pe baza experienței sale ca individ, și nu bazat pe rasa sa. De prea mult timp, multe universități au făcut exact invers... și au concluzionat, greșit, că esența identității unui individ nu sunt provocările cu care s-a confruntat, abilitățile dobândite sau lecțiile învățate, ci culoarea pielii lui. Istoria noastră constituțională nu acceptă acest lucru.”

Judecătorul Clarence Thomas, al doilea judecător de culoare care a servit la Curte, un oponent istoric al acțiunii afirmative, a criticat aceste politici de admitere drept „preferințe necontrolate, bazate pe rasă, menite să asigure o amestecare rasială specială în sălile de clasă” .

Cei trei judecători progresişti au criticat această decizie. Această decizie dă înapoi zeci de ani de descoperiri și progrese”, a scris judecătorul Sonia Sotomayor. Creează o regulă superficială de nerespectare a culorii ca principiu constituțional într-o societate segregată sistematic, în care rasa a contat întotdeauna și continuă să conteze... Curtea ignoră consecințele periculoase ale unei Americi ai cărei lideri nu reflectă diversitatea oamenilor ."

„Adevărata tragedie”

Ketanji Brown Jackson, prima femeie de culoare care a servit la Curtea Supremă, a numit decizia „o adevărată tragedie pentru noi toți ”. „ Statele Unite nu au fost niciodată oarbe la culoarea pielii ”, a adăugat ea. Considerând că rasa este neimportantă în drept, nu o face neimportantă în viață .” Ea chiar l-a atacat pe Thomas, celălalt judecător negru al Curții: „ Cei care cer ca rasa să fie ignorată refuză să vadă, cu atât mai puțin să rezolve... disparitățile bazate pe rasă care continuă să împiedice realizarea întregului potențial al marii noastre națiuni. ".

Curtea a pus capăt în mod efectiv discriminării pozitive la admiterea la universitate” , a comentat Joe Biden, și nu sunt de acord cu decizia sa”. Discriminarea încă există în America!„, a insistat președintele, „și decizia de astăzi nu schimbă asta…. Este încă un obstacol pe care trebuie să-l depășească un student, iar universitățile ar trebui să-l recunoască și să-l prețuiască... și să fie motoarele pentru mobilitatea socială ascendentă. Dar astăzi, de prea multe ori, nu este cazul ”. Aceasta nu este o instanță normală”, a afirmat el în cele din urmă, când a fost întrebat dacă Curtea Supremă a devenit o „instanță necinstită”.

Încercările anterioare de a anula practica de către Curtea Supremă au eșuat, judecătorii fiind împărțiți în această problemă. Dominată de o majoritate conservatoare de la cele trei nominalizări ale lui Donald Trump, Curtea tocmai a luat o decizie aproape la fel de importantă simbolic ca anularea de anul trecut a hotărârii Roe v. Wade, eliminând garanțiile constituționale pentru avort.

Este o zi grozavă pentru America”, a comentat Trump. „ Aceasta este decizia pe care toată lumea a așteptat-o ​​și a sperat-o... Ne întoarcem la un sistem complet bazat pe merit și așa ar trebui să fie! ", a felicitat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră