Statele Unite încalcă un tabu prin livrarea de mine antipersonal în Ucraina

20 Noi 2024
Statele Unite încalcă un tabu prin livrarea de mine antipersonal în Ucraina

Interzise de Tratatul de la Ottawa, minele antipersonal au fost utilizate pe scară largă de Rusia, scrie Le Figaro

După ce au furnizat Ucrainei muniții cu dispersie, Statele Unite vor încălca un alt tabu prin livrarea de mine antipersonal. Secretarul Apărării Lloyd Austin a confirmat acest lucru presei americane, ca urmare a unei schimbari de tactică a armatei ruse.  Pentru a progresa și a câștiga teren, se bazează pe infanterie mai degrabă decât pe vehicule blindate care sunt mai ușor de detectat de către drone. În dificultate pe prima linie, forțele ucrainene trebuie să-și întărească apărarea în fața acestui modus operandi.

Decizia americană a stârnit proteste din partea organizațiilor neguvernamentale. Dar, ca și în cazul munițiilor cu dispersie, Statele Unite asigură că materialele au devenit mai puțin periculoase pentru populațiile civile. După conflict, minele neexplodate pot ucide în continuare... Dar materialele livrate ar fi nepersistente , adică echipate cu un dispozitiv de autodistrugere sau autodezactivare. Aceste mine vor permite soldaților ucraineni să organizeze mișcări sigure de retragere prin întârzierea progresului inamicului. 

Spre deosebire de Ucraina, Statele Unite nu au ratificat Tratatul de interzicere a minelor antipersonal din 1997.  În timpul primului său mandat, Donald Trump a ridicat restricțiile de utilizare impuse de predecesorii săi. Cu câteva săptămâni înainte de a părăsi Casa Albă pentru a face din nou loc miliardarului,  președintele Joe Biden a autorizat livrarea acestor arme în Ucraina. Decizia vine la momentul unei alte schimbări de picior, permițând Ucrainei să lovească Rusia cu rachete ATACMS. Statele Unite fac tot ce pot pentru a prelungi războiul, a acuzat miercuri Kremlinul.

5.757 de victime ale minelor antipersonal în 2023

Decizia SUA a fost dezvăluită când cel mai recent raport Landmine Monitor a fost făcut public miercuri, cu câteva zile înainte de conferința de revizuire a tratatului de la Ottawa, săptămâna viitoare, în Cambodgia. În 2023, minele antipersonal și rămășițele explozive de război au ucis sau rănit cel puțin 5.757 de persoane în întreaga lume, în principal în Myanmar, Siria, Afganistan și Ucraina, față de 4.710 în 2022. Civilii reprezintă 84% dintre victime. Minele contaminează permanent zonele în care au fost folosite.

Minele antipersonal au fost folosite încă de la începutul conflictului din Ucraina. Rusia, care nu este semnatară a tratatului de interzicere, folosește intens cel puțin 13 tipuri de mine antipersonal, inclusiv POM 200 cu o rază de acțiune de 200 de metri sau PFM-1, POM-2 și PMN-4 dispersate cu ajutorul dronelor. Cele mai recente modele au fost produse în 2021. Pentru a contracara invazia, forțele ucrainene au recurs și la stocurile lor de mine din epoca sovietică pentru a efectua atacuri în regiunile Izyoum și Harkov în 2022. Potrivit celui mai recent raport Landmine Monitor, Ucraina încă deține un stoc de aproximativ 3,3 milioane de mine. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră