Americanii cred că ONU nu este locul pentru recunoașterea unui stat palestinian, care potrivit lor ar trebui să fie rezultatul unui acord cu Israelul, scrie Le Figaro
Statele Unite au pus capăt micii speranțe a palestinienilor de a deveni membru cu drepturi depline la Națiunile Unite joi, 18 aprilie , opunându-i veto în timpul unui vot în Consiliul de Securitate, în mijlocul războiului din Gaza.
De câteva săptămâni, palestinienii - care din 2012 au statutul inferior de „stat observator nemembru” -, precum și țările arabe, au implorat Consiliul să accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de capitalele majoritare. , își ia locul „legitim” în cadrul Națiunilor Unite. „Acordarea Palestinei aderarea deplină la Națiunile Unite ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generații de palestinieni ”, a susținut joi Ziad Abou Amr, înalt oficial al Autorității Palestiniene, în fața Consiliului.
Degeaba. Statele Unite, care au făcut totul pentru a amâna votul, nu au ezitat să-și folosească dreptul de veto, pe care îl folosește în mod regulat pentru a-și proteja aliatul israelian. Proiectul de rezoluție prezentat de Algeria, care „recomandă Adunării Generale ca Statul Palestina să fie admis ca membru al Națiunilor Unite” , a primit 12 voturi pentru, 1 împotrivă și 2 abțineri (Marea Britanie și Elveția). „O lipsă de acțiune ar fi o eroare gravă și de neiertat. A nu te trezi astăzi ar permite continuarea nedreptății și a impunității, o rușine veșnică ”, a declarat ambasadorul algerian Amar Bendjama chiar înainte de vot.
„Un stat pașnic, ce glumă!”
Dar admiterea unui Stat la ONU trebuie să primească o recomandare pozitivă din partea Consiliului (cel puțin 9 voturi din 15 pentru, fără veto de la un membru permanent), apoi să fie aprobată de Adunarea Generală, cu majoritate de două treimi. Statele Unite au repetat în repetate rânduri în ultimele săptămâni că poziția sa „nu s-a schimbat” din 2011, când cererea de aderare prezentată de președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a căzut în fața opoziției americane, chiar înainte de a ajunge în faza Consiliului. Ei cred că ONU nu este locul pentru recunoașterea unui stat palestinian , care, potrivit lor, ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel și palestinieni. Ei subliniază, de asemenea, că legislația americană le-ar cere să-și reducă finanțarea către ONU în cazul aderării palestinienilor în afara unui astfel de acord bilateral.
De asemenea, israelienii au denunțat virulent inițiativa palestiniană, criticând simplul fapt că Consiliul examinează o solicitare pe care ambasadorul lor la ONU, Gilad Erdan, a considerat-o „imorală” . „Un stat pașnic, ce glumă!” , a spus el, cu referire la Carta ONU care prevede că una dintre condițiile de membru este să fie un stat „pașnic” . Guvernul israelian se opune soluției cu două state, susținută de o mare majoritate a comunității internaționale, inclusiv de Statele Unite. Și majoritatea celor 193 de state membre ONU (137 conform numărării Autorității Palestiniene) recunosc unilateral un stat palestinian.
Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas a criticat imediat vetoul american, denunțând o „agresiune flagrantă” care împinge Orientul Mijlociu „până la marginea prăpastiei” . „Această politică agresivă a SUA față de Palestina, poporul său și drepturile lor legitime reprezintă un atac flagrant la adresa dreptului internațional și o încurajare pentru continuarea războiului genocid împotriva poporului nostru... care împinge și mai mult regiunea în pragul prăbușirii . ” a declarat biroul lui Mahmoud Abbas. Acest drept de veto „dezvăluie contradicțiile politicii americane, care pretinde, pe de o parte, să susțină soluția cu două state (o Palestină independentă alături de Israel) , dar, pe de altă parte, împiedică implementarea acestei soluții” la ONU, a continuat comunicatul de presă.
????????????#BREAKING: The US has vetoed the UN resolution backing full UN membership for Palestine ???????? pic.twitter.com/vSJo4xlGoG
— Censored Men (@CensoredMen) April 18, 2024