Programul LRHW, care a fost testat complet pentru prima dată, poate atinge distanțe de peste 3000 km. „Planantele” sunt mult mai greu de interceptat decât rachetele balistice, scrie Le Figaro
Joi, 12 decembrie, Statele Unite au efectuat un prim test complet al „armei hipersonice cu rază lungă de acțiune” (LRHW în engleză), numită „vulturul negru” , de pe rampa de lansare a SLC-46 de la Cape Canaveral din Florida. Acest sistem de nouă generație este greu de descris simplu: este un propulsor de rachetă care poartă un planor hipersonic .
Concret, primul permite „Vulturului Întunecat” să fie propulsat la mare altitudine; planorul se detașează apoi și coboară spre ținta sa, sărind de straturile atmosferei. Un astfel de sistem oferă viteze hipersonice (cu alte cuvinte dincolo de Mach 5, sau de cel puțin cinci ori viteza sunetului) ca o rachetă balistică, dar descriind o traiectorie complexă, care este mult mai puțin previzibilă decât o traiectorie balistică care desenează o elipsă simplă. Planarele hipersonice sunt, prin urmare, mult mai greu de interceptat.
Sfârșitul Tratatului INF
Versiunea testată joi este o armă de la suprafață la suprafață, dar programul desfășurat în comun de Dynetics și Lockheed Martin pentru Armata SUA și Marina SUA va exista și într-o versiune navală destinată să fie trasă din submarinele Virginia sau Distrugătorii Zumwalt. Până acum, au fost efectuate doar teste parțiale ale propulsorului și planorului, din 2020, dar programul a rămas în întârziere, deoarece sistemul Dark Eagle urma să intre în funcțiune în 2023. Două teste complete au trebuit să fie anulate din cauza defecțiunilor. „Este pentru prima dată când racheta este lansată astăzi din remorca operațională (un MEL în engleză pentru Mobile Erector Launcher)”, precizează analistul militar Étienne Marcuz. Sistemul este de așteptat să fie operațional în 2025.
LRHW este o așa-numită armă cu rază intermediară (mai mult de 3000 km), dar sub așa-numitele intervale intercontinentale (mai mult de 5500 km). Din 1988 până în 2018, această categorie a fost interzisă prin așa-numitul tratat ruso-american „INF” în urma crizei eurorachetelor, care interzicea Washingtonului și Moscovei dezvoltarea, construcția și desfășurarea oricărei rachete terestre (nucleare sau nu). cu o autonomie de la 500 la 5500 km. Statele Unite, care i-au acuzat pe ruși că nu o respectă, s-au retras în 2018, urmate imediat de Moscova.
Moscova și Beijingul sunt oficial singurele două țări din lume care au „planoare hipersonice” operaționale. Rusia a comandat Avangard, un planor cu rază de acțiune intercontinentală, în 2019, dar rămân îndoieli cu privire la dezvoltarea lui. În același an, China a pus în funcțiune planorul său DF-17 de rază medie. Pe 21 noiembrie, Moscova a tras și „Oresnik”, o rachetă balistică cu rază intermediară, în Dnipro, în Ucraina. Prin urmare, nu este un planor hipersonic, dar a fost, totuși, pentru prima dată în istorie când a fost folosită o rachetă cu rază intermediară pe câmpul de luptă.
În contextul rivalității chino-americane din Indo-Pacific, China, care nu a făcut niciodată parte din tratatul INF, a făcut și o specialitate a armelor cu rază intermediară, cu dezvoltarea și desfășurarea unui anumit număr de rachete balistice (DF-21, Df-26) capabile să atingă baze americane din Pacific, cum ar fi Guam, sau chiar să vizeze ținte navale în mișcare, cum ar fi portavioanele.
Armă convențională
În acest moment, „Vulturul întunecat” este o armă numai convențională. „ Dacă nu putem exclude posibilitatea ca acesta să fie echipat cu o încărcătură nucleară în viitor, interesul acestor arme este tocmai acela de a obține efecte strategice fără a fi nevoie să recurgă la arme nucleare ”, explică Étienne Marcuz. În trecut, pentru anumite tipuri de obiective, armele nucleare erau folosite în special pentru a compensa lipsa de precizie, care a fost corectată de atunci .
La rândul său, Franța dezvoltă un planor hipersonic, V-Max, aflat încă în stadiu experimental, al cărui prim prototip a fost testat în iunie 2023 , precum și racheta hipersonică ASN4G, viitor înlocuitor pentru ASMP, vector al componentă aeriană a descurajării nucleare franceze.
Waiting to fly! The launcher is up & visible from Cape Canaveral beaches at SLC-46. The first window of the long-awaited test of the joint Army-Navy LRHW / Dark Eagle hypersonic missile is about an hour away. Tracking assets are gathering around their assigned stations. ???????????????? https://t.co/MMcneVrtCo pic.twitter.com/3swG1Se6g0
— JohnCn (@JConcilus) December 12, 2024