Pe lângă acest sprijin, există un ajutor de două miliarde de dolari acordat Ucrainei și vecinilor săi, a anunțat, joi, Departamentul de Stat american, scrie Le Figaro.
Statele Unite vor livra Ucraine un nou ajutor militar în valoare de 675 de milioane de dolari, a anunțat joi, 8 septembrie, secretarul de stat pentru Apărare, pretinzând „succese” pe „câmpul de luptă”. Anunțul a fost făcut joi dimineață de ministrul american Lloyd Austin, la baza americană Ramstein din Germania, unde aliații de la Kiev se întâlnesc pentru a-și coordona sprijinul.
Acest nou ajutor american include în special sisteme de lansare de rachete multiple ghidate numite GMLRS, „obuziere de 105 mm, muniție de artilerie, precum și Humvee, ambulanțe blindate, sisteme antitanc, arme de calibru mic și multe altele”, a detaliat Lloyd Austin în fața presei. Alte țări, inclusiv Germania, ar trebui, de asemenea, să anunțe noi ajutor în cursul zilei.
Încă două miliarde de dolari în ajutor
Aceste transporturi dau roade pe teren, a spus Lloyd Austin. „Astăzi vedem succesul clar al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă”, a spus el. „În fiecare zi vedem determinarea aliaților și partenerilor din întreaga lume care ajută Ucraina să reziste războiului de cucerire ilegal, imperial și de neapărat al Rusiei ”, a spus Lloyd Austin.
Pe lângă acest sprijin militar, există un ajutor de două miliarde de dolari pentru Ucraina și vecinii săi, a anunțat joi, 8 septembrie, Departamentul de Stat al SUA care se va concretiza sub formă de împrumuturi și subvenții pentru cumpărarea de arme americane, în plină contraofensivă a Kievului.
„Unitate și solidaritate”
Această a cincea întâlnire a Grupului de Contact al Apărării Ucrainei, la invitația ministrului american, este menită să depună mărturie despre „unitatea și solidaritatea ” aliaților Ucrainei, potrivit șefului de stat major american, generalul Mark Milley. Reprezentanți a peste 40 de țări și organizații internaționale se întâlnesc acolo pentru a discuta, în special, provocările pe care le ridică conflictul în ceea ce privește producția de arme.
„Consumul de muniţie este foarte important în acest război din Ucraina”, a explicat generalul Milley jurnaliştilor care l-au însoţit. Obiectivul este „să încercăm să determinam nevoile, cererile și apoi să comparăm asta cu oferta, fie că este vorba de stocurile țărilor sau de ceea ce poate fi produs de industria de apărare”, a spus el, a adăugat în avion că l-a adus de la Washington.
"Vești bune"
Artileria este decisivă în conflict. Armatele ucrainene și ruse duc un război de uzură a munițiilor, ale căror stocuri sunt cruciale. Ucraina desfășoară o contraofensivă în sudul teritoriului său încă de săptămâna trecută, iar președintele Zelensky a declarat în repetate rânduri că vrea să recupereze „toate regiunile aflate sub ocupație rusă”, inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
El a raportat joi seară „vești bune din regiunea Harkov ”, referindu-se la „localități în care steagul ucrainean a revenit”. Ucraina și-a epuizat toate armele de fabricație rusă, iar apărarea sa este acum total dependentă de ajutorul militar occidental. La rândul său, Rusia a apelat la Coreea de Nord pentru a cumpăra cantități mari de rachete și obuze de artilerie, potrivit Washingtonului.
Fără rază lungă
Statele Unite, primul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au promis în august 13,5 miliarde de dolari din diverse armamente, în special rachete antitanc Javelin, piese de artilerie și obuze compatibile cu sistemele de artilerie NATO. Kiev și-ar dori arme cu rază mai mare de acțiune de tip ATACMS, care pot lovi la 300 km, dar Statele Unite refuză, temându-se că aceste rachete vor viza ținte pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar putea provoca o extindere a conflictului.
Numai Statele Unite furnizează trei sferturi din obuze la standardele NATO, a subliniat purtătorul de cuvânt al personalului american, colonelul Dave Butler. „Peste 10 țări din grupul de contact contribuie cu piese de artilerie de calibru 155 mm, iar 15 țări contribuie cu muniție de 155 mm”, a spus el.
Toate donațiile de arme către Ucraina sunt calculate astfel încât să nu slăbească capacitățile militare ale țărilor donatoare, dar stocurile de muniții trebuie să poată fi reînnoite în mod regulat, de unde și necesitatea revitalizării producției industriei de apărare, a explicat purtătorul de cuvânt. „Livrările de muniție din SUA către Ucraina nu sunt legate în mod specific de capacitățile anuale de producție ale unui anumit armament de către industria de apărare din SUA, dar această capacitate de producție este unul dintre factorii luați în considerare”, a spus el, a concluzionat el.