Starea de sănătate a Papei Benedict este extrem de îngrijorătoare

28 Dec 2022
Starea de sănătate a Papei Benedict este extrem de îngrijorătoare

Papa Francisc a declarat miercuri că predecesorul său, Papa Benedict este „foarte bolnav” și a cerut rugăciuni pentru fostul pontif în vârstă de 95 de ani.

„Vreau să vă cer tuturor o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict, care susține Biserica în tăcerea sa. Este foarte bolnav”, a spus Francisc în timpul audienței sale generale la Vatican, miercuri, conform CNN.

„Îi cerem Domnului să-l consoleze și să-l susțină în această mărturie de dragoste pentru Biserică până la capăt.”

În 2013, Papa Benedict al XVI-lea a șocat lumea luând decizia aproape fără precedent de a demisiona din funcția sa, invocând „vârsta înaintată”.

Anunțul lui Benedict a marcat prima dată când un papă a demisionat în aproape 600 de ani. Ultimul papă care a demisionat înainte de moartea sa a fost Grigore al XII-lea, care în 1415 a renunțat pentru a pune capăt unui război civil din cadrul Bisericii Catolice în care mai mult de un om pretindea că este papă.

În 2020, Vaticanul a declarat că Benedict a suferit de o „afecțiune dureroasă, dar nu gravă”, în urma rapoartelor din presa germană că era bolnav.

Cu doi ani mai devreme, într-o scrisoare publică rară publicată în ziarul italian Corriere della Sera, Benedict scria că „în scăderea lentă a forțelor mele fizice, în interior sunt într-un pelerinaj către Acasă”.

Moștenirea lui Benedict a fost afectată de o analiză recentă a timpului său ca Arhiepiscop de München și Freising, între 1977 și 1982, după ce în ianuarie a fost publicat un raport comandat de Biserică despre abuzurile comise de clerul catolic de acolo.

Raportul a constatat că el a fost informat cu privire la patru cazuri de abuz sexual care implică minori – inclusiv două în timpul petrecut în München – dar nu a acționat și că a participat la o întâlnire despre un preot abuziv.

Ulterior, Benedict a respins aceste acuzații, admițând că a participat la întâlnire, dar neagând că și-a ascuns prezența în mod intenționat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră