Sprijinul nostru pentru Ucraina se va extinde mult timp în viitor, spune Joe Biden

13 Iul 2023
Sprijinul nostru pentru Ucraina se va extinde mult timp în viitor, spune Joe Biden

Statele Unite și aliații săi au dezvăluit miercuri, 12 iulie, în cadrul summitului NATO, noi garanții de securitate pentru Ucraina menite să o ajute să facă față pe termen lung ofensivei Rusiei, nereușind să o integreze deocamdată în Alianță așa cum și-a dorit Kievul, scrie Le Monde

Președintele american Joe Biden, care a vorbit separat cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky, a subliniat la finalul summitului organizat în capitala Lituaniei, Vilnius, că NATO este mai unită ca niciodată și va oferi un sprijin neclintit Ucrainei, denunțând setea președintelui rus Vladimir Putin. pentru putere. După ce au declarat marți că Ucraina se va alătura Alianței atunci când  „se vor îndeplini condițiile”  - absența unei invitații descrisă anterior de Volodymyr Zelensky drept  „absurdă” - liderii NATO și-au arătat dorința de a proteja Ucraina de invazia rusă atât timp cât va fi necesar.

Țările G7 au prezentat o inițiativă multilaterală menită să ofere Kievului asigurări de securitate pe termen lung, cu scopul de a-și consolida apărarea împotriva Rusiei și de a descuraja Moscova de la efectuarea de noi agresiuni. Această inițiativă include livrări de echipamente militare sofisticate, instruire, partajare de informații și securitate cibernetică, au declarat într-o declarație comună Statele Unite, Germania, Japonia, Franța, Canada, Statele Unite, Italia și Marea Britanie. Alte țări se pot alătura acestui cadru.

În schimb, Ucraina, care a insistat de mult timp pentru intrarea rapidă în NATO, s-a angajat să-și îmbunătățească guvernarea, în special prin reforme judiciare și economice și o mai mare transparență. „Sprijinul nostru se va extinde mult timp în viitor. Aceasta este o declarație puternică a angajamentului nostru față de Ucraina ”, a spus Joe Biden alături de omologul său ucrainean și de colegii săi din G7. „Vom fi aici atâta timp cât va fi nevoie . ”

Șeful Casei Albe a subliniat ulterior, în cadrul unui discurs de închidere a summit-ului, unitatea NATO, potrivit acestuia, subestimată de Vladimir Putin. „NATO este mai puternică, mai energică și, da, mai unită decât oricând în istoria sa. Mai vital pentru viitorul nostru comun. Nu s-a întâmplat întâmplător ”, a spus Joe Biden. „Când Putin, cu dorința sa arzătoare de cucerire și putere, și-a declanșat războiul brutal în Ucraina, a pariat că NATO se va prăbuși. A crezut că da (...) Dar a greșit ”, a continuat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră