„Sprijinul meu pentru poporul ucrainean este neclintit”, asigură Kamala Harris

26 Sep 2024
„Sprijinul meu pentru poporul ucrainean este neclintit”, asigură Kamala Harris

„Sprijinul meu pentru poporul ucrainean este neclintit ”, a declarat Kamala Harris, vicepreședinte și candidat democrat la Casa Albă, în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, scrie Le Monde

„Sunt oameni în țara mea care ar forța Ucraina să renunțe la o mare parte din teritoriul său suveran, care ar cere ca Ucraina să se declare neutră și care ar cere ca Ucraina să renunțe la relațiile militare cu alte țări. Aceste propuneri sunt aceleași cu cele ale lui Putin și nu sunt propuneri de pace. Acestea sunt propuneri de capitulare, ceea ce este periculos și iresponsabil”,  a adăugat ea, într-o aluzie la rivalul său republican Donald Trump.

Întâlnirea, desfășurată la scurt timp după ce Biden a anunțat sprijin militar în valoare de 8 miliarde de dolari pentru țara sfâșiată de război, a fost a doua a Kamalei Harris în această săptămână cu un lider mondial cheie – chiar dacă conduce o campanie prezidențială concentrată pe probleme interne, scrie New York Times

 Harris, care s-a întâlnit cu  Zelensky de o jumătate de duzină de ori de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a declarat joi la Casa Albă că va „asigura ca Ucraina să prevaleze în acest război”, adăugând că președintele. Vladimir V. Putin al Rusiei „ar putea pune capăt războiului mâine”.

Ea a spus că lupta din Ucraina „contează pentru poporul Americii” și a încadrat conflictul ca unul pe care poporul american ar trebui să-l recunoască ca fiind extrem de important.

„Cele mai importante momente din istoria noastră au venit când am înfruntat agresori precum Putin”, a spus  Harris, avertizând că liderul rus nu se va opri cu Ucraina și, eventual, chiar va analiza invadarea teritoriului NATO, dacă va reuși în campania lui.

„Istoria este atât de clară când ne reamintește”, a spus  Harris, „Statele Unite nu pot și nu trebuie să ne izolăm de restul lumii. Izolarea nu este izolație.”

Nici Harris, nici  Zelensky nu au răspuns întrebări de la reporteri după aproximativ nouă minute de observații comune.

 Zelensky a cerut o întâlnire cu Trump, pe lângă întâlnirile de la Casa Albă, dar până acum, fostul președinte nu a raspuns.

La evenimentul său de miercuri, Trump a petrecut câteva minute discutând despre războiul din Ucraina, criticându-l pe dl Zelensky pentru că „a făcut mici insulte urâte” despre el și gândind cu voce tare că nu înțelege de ce ucrainenii nu au cedat teritoriu rusilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră