În noaptea de sâmbătă, 27 iulie, o întrerupere totală a curentului a aruncat o parte din Paris în întuneric complet. Doar Sacré-Coeur, care domina dealul Montmartre, a rămas luminat. Nu a fost această biserică ridicată ca reparație pentru crimele Franței revoluționare? Ce simbol – la doar câteva ore după ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, un spectacol care va fi amintit mult timp ca un moment de oroare, scrie The European Conservative
Timp de multe luni, parizienii și-au văzut orașul transformat în preajma unei ceremonii de deschidere care li s-a promis a fi fără precedent, excepțională și grandioasă. Cealaltă față a monedei era o capitală desfigurată de garduri, perimetre de securitate și priveliști ruinate pentru a face loc instalațiilor. Dar ei au fost avertizați să aibă răbdare și să se sacrifice, pentru că rezultatul trebuia să depășească orice a fost făcut în altă parte în trecut. În ciuda acestor promisiuni extravagante, a domnit scepticismul suprem. Și pe bună dreptate: la ce ne-am putea aștepta de la liderii politici și culturali mânați nu de o preocupare pentru frumos și sărbătoare, ci de obsesii ideologice nesănătoase?
Chiar înainte de spectacol, Patrick Boucheron, istoricul activist de stânga responsabil cu scenariul paradei olimpice, anunțase deja direcția. Boucheron a considerat ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Beijing din 2008 ca fiind o oroare absolută, oferind lumii „o lecție de istorie, o odă grandorii”— în viziunea lui, apogeul ororii. Scopul său declarat pentru 2024 a fost „să susțină un amestec cultural global”. În 2017, în Histoire mondiale de la France , el a explicat clar că are o ambiție „politică”.
Așa că nu a fost o surpriză că ceremonia de deschidere a Jocurilor s-a dovedit a fi exact ceea ce intenționaseră inițial designerii săi: un proiect ideologic și politic militant, nu un spectacol festiv în slujba sportului și a țării gazdă, Franța.
Spectacolul a durat puțin peste patru ore, cu resurse tehnice din belșug, așa cum este regula pentru acest tip de eveniment. S-ar putea spune multe despre actele care s-au succedat pe malul Senei. Organizată într-o serie de tablouri de un gust mai mult decât îndoielnic, ceremonia a oferit spectatorilor un catalog destul de complet al tuturor obsesiilor bolnave ale progresismului decadent. „Mash-up cultural global” era la ordinea zilei, la fel ca și celebrarea iubirii LGBT, a urii față de trecutul glorios al Franței și, bineînțeles – o componentă indispensabilă a oricărei montări progresiste – a anticreștinismului violent care este semnul distinctiv al orice așa-numită performanță culturală „liberă”.
De fapt, totul a fost teribil de conformist, chiar dacă designerii ceremoniei au încercat să se convingă că au „încălcat codurile” și au demonstrat libertate creativă. Ce poate fi mai clișeu decât să vezi o femeie de culoare, Aya Nakamura , sclipind „fără tabuuri” în fața uniformelor Gărzii Republicane, pentru a pune în evidență contrastul dintre formalism și atitudinea "cool", ca în scena care folosește Académie Française și Luvru ca fundal?
Dar oricât de mult spectatorul obișnuit este alimentat cu mesaje corecte din punct de vedere politic de dimineața până seara, vine un moment în care pragul de saturație este atins, chiar și pentru el. Scandalul a izbucnit în cele din urmă la o parte a ceremoniei cu o parodie a Cina cea de Taină, interpretată de drag queens în ipostaza capodopera lui Leonardo da Vinci. Oamenii din întreaga lume au criticat – nu la îndrăzneala estetică, ci la vulgaritatea scenei și la natura ei scandalos și deliberat ofensivă. Vocile de protest au început să se ridice, până când au devenit un torent de indignare — în Franța și în străinătate.
Conférence des évêques de France (Conferința Episcopală Franceză), deși nu era înclinată să sufle împotriva vântului și, în general, a rămas în lăudarea consensului, a emis o declarație în care deplângea punerea în scenă, înțeleasă pe bună dreptate ca o creatie nesănătoasă a câtorva pseudo-artiști-creatori:
Această ceremonie a inclus, din păcate, scene de batjocură și batjocură la adresa creștinismului, pe care le deplângem profund.
Mulțumim membrilor altor culte religioase care și-au exprimat solidaritatea cu noi. Gândurile noastre în această dimineață sunt la toți creștinii de pe fiecare continent care au fost răniți de scandalosul și provocarea anumitor scene. Vrem ca ei să înțeleagă că sărbătoarea olimpică depășește cu mult prejudecățile ideologice ale câtorva artiști.
Pe partea franceză, comunicatul de presă al CEF a actionat ca un duș rece. În presă, recenziile imediate ale ceremoniei — în seara zilei de 26 și dimineața zilei de 27 — au fost aproape unanim pozitive. Apoi corul criticilor s-a intensificat, iar articolele de condamnare a ceremoniei au început să se înmulțească. În cele din urmă, adevărul a ieșit la iveală: regele este gol, iar acest spectacol, conceput pentru a fi incluziv, nu este altceva decât o ofensivă plină de ură împotriva celor care gândesc „greșit”.
În presa oficială și pe rețelele de socializare, câțiva binefacatori de stânga au încercat să salveze ceremonia de deschidere, căutând o serie de referințe culturale și artistice ascunse în spectacol de ochii neinițiați. Spectatorii urâți și obtuzi din dreapta conservatoare nu au înțeles de fapt nimic: nu era o reprezentare a Cinei cele de Taina, ci o reelaborare a unui tablou obscur care înfățișează o scenă dionisiacă, găzduită într-un mic muzeu din Dijon. Fiind needucați – dat fiind că Stânga deține monopolul culturii – nu au înțeles.
Această încercare de contra-foc nu a avut efectul scontat. Thomas Jolly, regizorul, a încercat și el un act de echilibru pentru a explica că intențiile sale au fost interpretate greșit.
Dar scena a lăsat urme greu de șters și care dovedesc intenția conștientă a oamenilor care au creat acest tablou blasfemitor, în care drag queen-urile obeze îl imită pe Hristos și pe apostolii săi. După cum arată Amaury Brelet de la Valeurs Actuelles despre X:
Într-un tweet șters de atunci, postul oficial, France Télévisions, a sărbătorit „o cină legendară”.
Drag Queen Piche, care a fost prezentă pe pod în acea seară, a recunoscut că a fost Cina cea de Taină și s-a referit la o „reprezentare biblică” (BFMTV).
DJ-ul și activista LGBT Barbara Butch, care a fost și ea prezentă, a lăudat un „Noul Testament gay” pe Instagram, cu o fotografie comparativă pentru a-l susține.
Indignarea a luat amploare în întreaga lume, atât printre cetățenii de rând, cât și printre lideri. Guvernul din Costa Rica și-a exprimat nemulțumirea față de ofensa adusă împotriva a milioane de creștini din întreaga lume. În Statele Unite, companiile de publicitate au anunțat că își retrag reclamele în semn de dezaprobare a jocurilor care arată disprețul față de creștini. Până la urmă, organizatorii au trebuit să-și ceară scuze. Anne Descamps, director de comunicare pentru Paris 2024, și-a cerut scuze public: „În mod clar, intenția noastră a fost să nu arătăm lipsă de respect față de niciun grup religios. Dimpotrivă, intenția noastră a fost să dăm dovadă de toleranță și comuniune. Dacă oamenii au fost jigniți, ne cerem scuze.” Comitetul Olimpic Internațional a publicat ulterior un text pentru a felicita această declarație: „CIO a luat act de și salută clarificarea oferită de Comitetul de organizare Paris 2024 cu privire la ceremonia de deschidere”.
Frumos rezultat.
În cele din urmă, problema nici măcar nu este una religioasă. Unii au subliniat existența unui faimos „drept la blasfemie” care se presupune că a fost apărat de constituția franceză încă de la Revoluție. Dar problema nu se limitează la religie și nu este o „simplu” chestiune de blasfemie. În mod clar, nimeni nu ar fi îndrăznit să propună o reprezentare a paradisului lui Mohammed înconjurat de fecioarele sale, toate interpretate de drag-queens, pentru a sărbători deschiderea Jocurilor Olimpice. Ofensiva este politică, iar întreaga ceremonie a fost concepută ca un proiect politic. Într-un interviu acordat Le Monde a doua zi după cel de-al doilea tur al alegerilor legislative, Thomas Jolly a spus că, în cazul unei victorii a Rassemblement National, ceremonia Jocurilor Olimpice pe care o finaliza va deveni „un fel de ceremonie de rezistență”. Nu se poate fi mai explicit.
Unii comentatori ai ceremoniei din stânga s-au felicitat pentru că „au făcut de rușine reacționarii” sau că „au adus lacrimi în ochii extremei drepte”. Aceasta a fost esența proiectului lor: să nu să sărbătorească Franța și sportul, ci să regleze conturi cu ură și fiere. Potrivit acestora, succesul ceremoniei ar fi măsurat prin capacitatea sa de a declanșa arsuri la stomac conservatorilor. Cum să justifice altfel alegerea acestei parodii a Cina cea de Taină? Cum altfel putem înțelege răsfățul nesănătos și sângeros în nebunia revoluționară arătată în timpul părții ceremoniei în care vedem o silueta reginei Marie-Antoinette decapitată, învăluită în roșu sânge, pe un fundal de death metal?
Dar paradoxul este că aceste personaje mediocre nu sunt nimic fără cultura, istoria, geniul și sufletul acestei Franțe eterne pe care o detestă și o vomită. Mărirea lor tehnică, formată din reflectoare și lasere, are sens doar pentru că în urmă cu câteva secole, ilustrii lor predecesori, îndrăgostiți de frumusețe, eternitate și grandoare, au construit Conciergerie, Luvru și Académie pentru a împodobi malurile Senei și servesc astăzi drept o vitrină pentru fanteziile lor jalnice. Nu este o coincidență că Anne Hidalgo a visat această ceremonie de deschidere pe Sena, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Nimeni nu ar fi fost interesat dacă ar fi avut loc pe placa de beton de la Argenteuil. Cu toate acestea, merita puțin mai mult.
Să ne bucurăm. În câteva zile, lepra mistuitoare a festivităților olimpice care celebrează progresismul obligatoriu se va fi retras. Sena va rămâne, căptușită cu minunile sale de piatră blondă, iar pe dealul Montmartre, Sacré-Coeur va continua să vegheze asupra Franței.
But contre son camp. Ce clip assez drôle des Guignols montre que tourner en dérision le christianisme relève d'un geste banal en France. On serait tenté de demander le même clip pour un autre prophète, mais cette subversion là risque de se faire attendre. https://t.co/3JH7NaqvZu
— Ferghane Azihari ???? (@FerghaneA) July 27, 2024
Ça veut mettre « les réacs en PLS », tout en restant tributaire d'une esthétique ancienne promise à une plus grande postérité que les pastiches. Mais ça ne voit pas la contradiction. pic.twitter.com/UTTozoQ7VT
— Ferghane Azihari ???? (@FerghaneA) July 28, 2024