Spania a ales primul parlamentar cu sindrom Down

11 Ian 2024
Spania a ales primul parlamentar cu sindrom Down

S-a făcut istorie în Valencia, Spania, când primul parlamentar cu sindrom Down a fost ales în adunarea regională, scrie EuroWeeksNews

Mar Galceran, în vârstă de 45 de ani, are o carieră în politică de la vârsta de 18 ani, când s-a alăturat Partidului Popular Conservator (PP), după ce a fost atrasă de ceea ce ea a descris ca fiind „îmbrățișarea tradiției”.

Apoi, încet, dar sigur, a urcat în aparatul de partid de-a lungul multor ani. Angajamentul ei a dat roade în sfârșit în mai 2023, când numele ei a fost adăugat pe lista candidaților pe care PP i-a prezentat la alegerile regionale din Valencia.

La scurt timp după aceasta, au apărut rapoarte că Galceran a obținut cu succes un loc în parlamentul regional. Liderul PP din regiune, Carlos Mazon, a felicitat-o ​​public, postând pe rețelele de socializare: „Bun venit Mar. Vești grozave pentru politică, depășirea barierelor”.

Agustin Matia Amor de la Down España a explicat că triumful lui Galceran a fost o reflectare clară a deceniilor petrecute lucrând pentru a promova statutul persoanelor cu sindrom Down în Spania, adăugând că: „Este un pas uriaș înainte și un exemplu de incluziune reală”.

Mar Galceran a lucrat mai bine de 20 de ani în Valencia ca funcționar public, dedicându-și timpul și concentrarea pentru a se asigura că politicile sunt echitabile și incluzive pentru cetățenii cu dizabilități intelectuale. De asemenea, a lucrat câțiva ani la Asindown, o organizație din Valencia dedicată ajutorării familiilor cu copii care au sindromul Down.

Galceran a depus jurământul în septembrie 2023, iar ocazia a fost lăudată de mass-media din Spania și din multe alte zone ale lumii. Totuși, ea a explicat că reacția online nu a fost complet pozitivă. „Găsiți tot felul pe rețelele sociale. Sunt oameni care mă susțin, dar sunt și alții care cred că nu sunt capabilă. Dar aceștia sunt oameni care nu mă cunosc.” 

Deși a declarat că este foarte fericită că „societatea începe să vadă că oamenii cu sindrom Down au mult de contribuit”, Galceran a mai îndemnat că își dorește „oamenii să mă vadă ca pe o persoană, nu doar pentru dizabilitățile mele”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră