Sondaj: Peste două treimi dintre israelieni doresc alegeri imediat după război

19 Dec 2023
Sondaj: Peste două treimi dintre israelieni doresc alegeri imediat după război

Un nou sondaj al Institutului pentru Democrație din Israel arată că peste două treimi dintre israelieni (69%) cred că alegerile ar trebui să aibă loc de îndată ce războiul se încheie - 66% dintre israelienii evrei și 84% dintre israelienii arabi, scrie TimesOfIsrael

La întrebarea cum intenționează să voteze, majoritatea a spus că intenționează să voteze pentru același bloc politic, deși mulți vor schimba partidele în cadrul blocului lor, în special cei care votează pentru partide de stânga, arată sondajul.

O majoritate covârșitoare a evreilor israelieni (91,5%) din toate orientările politice cred că IDF încearcă să se supună legii internaționale și regulilor războiului. În schimb, puțin sub un sfert (24%) dintre israelienii arabi spun același lucru.

Două treimi dintre israelieni cred că guvernul nu are un plan clar de acțiune pentru ziua de după război, arată sondajul.

Pe fondul protestelor internaționale în masă și al criticilor publice împotriva Israelului pentru conduita sa în război, 62% dintre israelienii evrei cred că acest lucru se datorează antisemitismului și urii față de Israel, în timp ce doar 7,5% cred că victimele civile și distrugerea în Gaza sunt motivul, arată sondajul. .

22% spun că ambele sunt la egalitate. În schimb, doar 10,5% dintre israelienii arabi atribuie criticile antisemitismului; 52% victimelor civile și distrugerilor în Gaza și 11% la ambele în mod egal.

Probabilitatea ca Israelul să-și atingă obiectivele pentru război

Cele două obiective principale ale războiului stabilite de liderii Israelului au fost distrugerea infrastructurii militare și politice a Hamas și aducerea tuturor ostaticilor acasă. La aproximativ două luni și jumătate de la începutul războiului, aproximativ două treimi dintre toți respondenții cred că primul obiectiv, de a răsturna Hamas, este realizabil. În schimb, doar puțin peste o treime (35,5%) cred că va fi posibil să se aducă înapoi toți ostaticii. Aproximativ un sfert cred că Israelul va putea atinge ambele obiective.

Măsura în care Israelul ar trebui să ia în considerare  suferința populației palestiniene în planificarea războiului

A fost pusa aceeași întrebare ca ​​la jumătatea lunii octombrie, despre măsura în care Israelul ar trebui să ia în considerare suferința populației palestiniene din Gaza atunci când își planifică operațiunile militare acolo. Nici aici nu a existat nicio schimbare în distribuția răspunsurilor. Acum, ca și în octombrie, marea majoritate a intervievaților evrei (81%) consideră că acest factor nu ar trebui să afecteze planificarea militară a Israelului, în timp ce marea majoritate a intervievaților arabi (83%) sunt de părere opusă și cred că ar trebui luată în considerare în mare măsură.

Proteste civile de după război

La întrebarea: „Unii oameni au prezis că, după război, va izbucni un val de proteste civile în masă în Israel, cerând ca liderii politici și militari responsabili pentru eșecul din 7 octombrie să răspundă. Crezi că vei participa personal la astfel de proteste?” În ansamblu, respondenții au fost împărțiți în această problemă, ponderi aproape identice spunând că vor participa la protestele viitoare (44%) și că nu vor participa (43%). Nu exista aproape nicio diferență între evrei și arabi: 44% dintre evrei și 46% dintre arabi intenționează să participe la astfel de proteste.

Alte stiri din Externe

Ultima oră