Cetăţenii europeni au un interes din ce în ce mai mare pentru alegerile UE, o perspectivă mai pozitivă asupra Parlamentului European decât oricând înainte şi vorbesc favorabil despre politica de apărare consolidată a UE, arată cele mai recente cifre ale Eurobarometrului, publicate miercuri (17 aprilie). Probabilitatea de a vota în Cehia este în creștere cu 28 de puncte procentuale față de acum cinci ani, până la 58%. Este la 74% în România (+19 puncte procentuale), 79% în Finlanda (+18 puncte procentuale) și 70% în Polonia (+18 puncte procentuale), scrie Euractiv
Aproximativ 41% dintre europeni spun că au o perspectivă „pozitivă” asupra Parlamentului European – cu cinci puncte procentuale în creștere față de șase luni în urmă, în timp ce 56% ar dori, de asemenea, ca Parlamentul să joace un rol mai important în viața lor, cu trei procente în creștere din septembrie trecut.
Eurobarometrul este un sondaj la nivelul UE care urmărește în mod regulat opinia publică din 27 de state membre din 1973. Ca parte a acestui nou val de date, peste 26.000 de persoane au fost intervievate între februarie și martie.
Rezultatele sondajului de primăvară „dezvăluie, de asemenea, un interes puternic în rândul cetățenilor pentru viitoarele alegeri europene” și au mai multe șanse să voteze, se arată în raportul final. 60% dintre respondenți spun că sunt interesați de următoarele alegeri – în creștere cu 11 puncte procentuale față de aceeași perioadă în urmă cu cinci ani, cu doar câteva luni înainte de votul din 2019.
Studiul a constatat că acest interes general în creștere pentru Europa este strâns legat de tensiunile geopolitice generale.
„Cetăţenii înţeleg ce riscă pentru viitorul UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Jaume Duch, jurnaliştilor.
Această creștere a interesului este și mai semnificativă în țările direct afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei: probabilitatea de a vota în Cehia este în creștere cu 28 de puncte procentuale față de acum cinci ani, până la 58%. Este la 74% în România (+19 puncte procentuale), 79% în Finlanda (+18 puncte procentuale) și 70% în Polonia (+18 puncte procentuale).
Apărarea devine preocupare cheie
Chiar și scandalul de corupție „Qatargate” , care a zguduit Parlamentul la sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2023, pare să nu fi lăsat urme în nivelurile generale de opinie.
Acest lucru, a spus Duch, este legat de două lucruri: „Nu a fost nimic nou [pentru acest scandal] în ultimele luni și nu a fost o problemă sistemică, ci în schimb comportamentul anumitor indivizi”.
Este, de asemenea, prima dată când apărarea și securitatea UE ajung în primele trei dintre preocupările cheie ale europenilor, fiind precedate doar de combaterea sărăciei și sprijinirea sănătății publice.
„Apărarea și securitatea, problemele energetice și securitatea alimentară și agricultura sunt văzute ca domenii cheie pentru consolidarea rolului UE în lume, un rol care este perceput acum mai puternic decât acum cinci ani de o parte semnificativă a respondenților”, arată concluziile – influențate. de invazia continuă de către Rusia a Ucrainei și de protestele fermierilor care au zguduit statele membre UE la începutul acestui an.
37% dintre europeni doresc să vadă dezvoltarea politicii de apărare, astfel încât UE să-și poată consolida poziția pe scena globală. Este problema care are cel mai mare sondaj, urmată de energie (30%) și securitatea alimentară și agricultură (30%).