Sondaj: Americanii își schimbă opinia și se pronunță acum împotriva aderării Ucrainei la NATO

04 Aug 2023
Sondaj: Americanii își schimbă opinia și se pronunță acum împotriva aderării Ucrainei la NATO

Sprijinul alegătorilor americani pentru aderarea Ucrainei la NATO a scăzut în ultimele trei luni, potrivit sondajelor efectuate pentru Newsweek .

Invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin a întărit apelurile de la Kiev pentru a se alătura alianței NATO conduse de SUA.

În timpul summitului său din Lituania, NATO a fost de acord să ofere Kievului garanții și asigurări de securitate care au inclus faptul că viitorul său se află în alianță, dar nu a oferit un calendar clar sau o hartă de rută clară pentru aderare.

Însă sondajele efectuate exclusiv pentru Newsweek de către institutul Redfield și Wilton Strategies arată că entuziasmul alegătorilor americani pentru aderarea ucrainei la NATO se răcește.

Într-un sondaj de 1.500 de americani eligibili pentru vot în 2020, realizat pe 5 aprilie, cu o marjă de eroare de 2,53%, puțin peste jumătate dintre respondenți (55%) au spus că Kievul ar trebui să se alăture alianței NATO.

Dintre aceștia, 30% au susținut „puternic” ideea, 26% au fost neutri și 10% s-au opus. Peste jumătate (56%ă) au fost de acord că apărarea Ucrainei este vitală pentru interesele naționale americane.

Cu toate acestea, un sondaj efectuat pe 25 și 26 iulie pe un eșantion de alegători de aceeași dimensiune, cu aceeași marjă de eroare, a constatat că sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO a scăzut.

Sprijinul pentru aderarea Ucrainei a scăzut cu 8% fiind acum de doar 47%, dintre care 23% susțin „puternic” mișcarea și 29% sunt neutri.

Proporția celor care se opun aderării Ucrainei la NATO a crescut cu 6%, la 16%, dintre care 6% s-au opus cu fermitate acestei mișcări.

Cu toate acestea, spre deosebire de aprilie, Redfield și Wilton Strategies i-au întrebat pe americani în cel mai recent sondaj despre un calendar pentru admiterea Ucrainei în bloc.

Peste un sfert (26%) au spus că Kievul ar trebui să se alăture imediat, în timp ce 37% ar trebui să adere doar după ce războiul s-a încheiat. 12% au spus că Ucraina nu ar trebui să se alăture niciodată.

Sondajul mai recent a întrebat, de asemenea, dacă respondenții ar sprijini forțele armate americane desfășurate pe teren în Ucraina. Aproape o treime (31 la sută) au susținut mișcarea, 12 la sută „puternic”, în timp ce aproximativ aceeași proporție sau 34 la sută s-au opus mișcării.

Summit-ul NATO de la Vilnius

Înainte de summitul NATO de la Vilnius, președintele american Joe Biden a spus că nu este încă momentul potrivit pentru ca Ucraina să se alăture NATO și că dacă va deveni membră acum, atunci „suntem într-un război cu Rusia”. Articolul 5 din Carta NATO prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.

Dar în marginea întâlnirii și stând lângă omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky, Biden a spus: „Aștept cu nerăbdare ziua în care vom avea întâlnirea de sărbătorire a calității de membru oficial, oficial”.

În ciuda angajamentelor continue ale NATO de a oferi Kievului echipamente și instruire, evitând în același timp implicarea directă în război, a existat o dezamăgire de lipsa unui calendar concret pentru o invitație la NATO sau aderarea finală. A fost atins un punct de hotar cu decizia de a renunța la necesitatea unui Plan de acțiune pentru aderare (MAP).

În urma summitului, fostul ambasador al SUA la NATO Kurt Volker a declarat că există o „contradicție” între angajamentul blocului față de securitatea alianței și „refuzul său de a oferi Ucrainei o cale clară spre aderare”.

„Este greu de văzut cum NATO își poate îndeplini misiunea de securitate pentru Europa în viitor fără ca Ucraina să facă parte din alianță”, a declarat el pentru Newsweek„Această contradicție trebuie abordată la Summit-ul de la Washington din 2024”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră