Slujba de Crăciun: Papa ne invită să ne gândim la răniții de război și la săraci

25 Dec 2022
Slujba de Crăciun: Papa ne invită să ne gândim la răniții de război și la săraci

Fără să menționeze în mod expres războiul din Ucraina, Papa Francisc a denunțat sâmbătă, în cadrul tradiționalei liturghii de Crăciun, lăcomia și setea de putere, care îi determină pe unii să-și dorească „să-și devoreze vecinii”, scrie Le Monde.

„Bărbații și femeile din lumea noastră, în setea lor de bogăție și putere, își devorează chiar și vecinii, frații și surorile lor ”, a spus el. Câte războaie am văzut! Și în câte locuri, chiar și astăzi, demnitatea și libertatea umană sunt tratate cu dispreț! »

De când Rusia și-a invadat vecinul în februarie, Francisc a denunțat în mod repetat atrocitățile acestui război, pe care l-a descris drept agresiune neprovocată.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei de coronavirus, unde participarea a fost restricționată, aproximativ 7.000 de persoane au putut participa la slujba în interiorul Bazilicii Sf. Petru, unde Francisc sărbătorește al zecelea Crăciun al pontificatului său. Alte aproximativ 4.000 de persoane au putut să o urmeze și afară, în Piața Sf. Petru, într-o noapte relativ blândă.

Din cauza durerilor cronice de genunchi care îl împiedică să stea mult în picioare, papa i-a încredințat unui cardinal sarcina de a desfășura majoritatea gesturilor în fața altarului celei mai mari biserici din creștinătate. Stând lângă altar pentru cea mai mare parte a Liturghiei, Francisc a denunțat lăcomia și consumismul, chemând credincioșii să se întoarcă la sursa mesajului de Crăciun, gândindu-se la cei care suferă de război și sărăcie.

„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi și vulnerabili ”, a spus el, denunțând „o lume însetată de bani, putere și plăcere...”. „Mă gândesc mai ales la copiii devorați de război, sărăcie și nedreptate” , menționând și „copiii nenăscuți, săraci și uitați” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră