Șeful ONU avertizează umanitatea „la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”

01 Aug 2022
Șeful ONU avertizează umanitatea „la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”

 Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece” și că este doar „la o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, scrie RFI.

"Am fost extraordinar de norocoși până acum. Dar norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear", a spus Guterres la începutul unei conferințe a țărilor care fac parte din Tratatul de neproliferare nucleară ( NPT).

„Astăzi, umanitatea este doar o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus el, cerând națiunilor „să pună omenirea pe o nouă cale către o lume fără arme nucleare”.

Comentariile lui Guterres au venit la cea de-a 10-a conferință de revizuire a TNP, un tratat internațional care a intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni răspândirea armelor nucleare.

Întâlnirea, desfășurată la sediul ONU din New York, a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. Se va desfășura până pe 26 august.

Guterres a spus că conferința a fost „o șansă de a întări” tratatul și de „a-l face potrivit pentru lumea îngrijorătoare din jurul nostru”, citând războiul Rusiei în Ucraina și tensiunile din peninsula coreeană și din Orientul Mijlociu.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a implorat secretarul general, adăugând că va vizita Hiroshima pentru aniversarea bombardării atomice din 6 august 1945 asupra orașului japonez de către Statele Unite.

"Aproape 13.000 de arme nucleare sunt acum ținute în arsenale din întreaga lume. Toate acestea într-un moment în care riscurile de proliferare cresc și slăbesc balustradele pentru prevenirea escaladării", a adăugat Guterres.

În ianuarie, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU -- Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța -- s-au angajat să împiedice difuzarea în continuare a armelor nucleare.

La ultima conferință de revizuire din 2015, părțile nu au putut ajunge la un acord asupra chestiunilor de fond.

Alte stiri din Externe

Ultima oră