Șeful băncii centrale din Belgia îndeamnă UE să spună adevărul despre prețul real al „ecologizării”: A deveni verde nu te va face mai bogat

13 Feb 2024
Șeful băncii centrale din Belgia îndeamnă UE să spună adevărul despre prețul real al „ecologizării”: A deveni verde nu te va face mai bogat

Șeful băncii centrale din Belgia Pierre Wunsch a spus că majoritatea europenilor sunt conștienți de necesitatea de a acționa, dar că este important să li se spună adevărul: "A deveni verde nu te va face mai bogat si oamenii se vor enerva dacă nu le spui clar despre asta", a spus el citat de Politico

Șeful băncii centrale a Belgiei i-a îndemnat pe parlamentarii UE să spună adevărul despre costurile reale ale „ecologizării” economiei și despre pierderea bogăției care va urma – pentru că se vor confrunta cu furia publicului dacă nu o vor face.

„Această tranziție nu ne va face colectiv mai bogați”, a declarat Pierre Wunsch în Parlamentul European de la Bruxelles. „Ar trebui să fim mai sinceri... nu ademeniți oamenii să creadă că ecologizarea oferă oportunități pozitive care ar putea crește PIB-ul și ar putea crea milioane de locuri de muncă bine plătite.”

Unele partide politice europene au făcut din opoziția față de politicile ecologice unul dintre apelurile lor înaintea alegerilor UE din iunie. Ei valorifică faptul că opinia se întoarce împotriva măsurilor menite să ajute mediul în rândul întreprinderilor care se luptă să concureze cu rivalii chinezi și americani.

Wunsch a spus că majoritatea europenilor sunt conștienți de necesitatea de a acționa dar că este important să li se spună adevărul. Tranziția verde reprezintă un șoc negativ al ofertei, cu costuri similare cu șocul energetic la care a fost martor în anii 1970, care a provocat o creștere uriașă a prețului petrolului, a spus el.

Prețurile carbonului și costul surselor mai verzi vor face energia în Europa de cinci până la opt ori mai scumpă decât în ​​SUA, a spus el.

Autoritățile ar trebui să nu mai trăiască în negare și să explice cine va trebui să plătească pentru aceste costuri mai mari dacă vor să-și păstreze credibilitatea, a spus Wunsch. „Fără credibilitate, primele semne concrete ale problemelor emergente vor încuraja furia și protestul popular.”

Ei ar trebui să se concentreze pe reducerea poverii de reglementare în cazul climatului, mai degrabă decât să solicite mai multe finanțări, a spus Wunsch. „Aruncarea unor sume masive sume de bani doar pentru a le atenua efectele nu este un panaceu.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră