Șefii UE au mers la discuțiile ONU privind schimbările climatice cu avioane private

30 Mar 2023
Șefii UE au mers la discuțiile ONU privind schimbările climatice cu avioane private

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a folosit un avion privat pentru 72 din cele 112 călătorii oficiale, scrie Politico.

Șefii UE au mers la discuțiile ONU de anul trecut privind schimbările climatice din Egipt la bordul unui avion privat, potrivit datelor văzute de POLITICO care au relevat utilizarea intensivă a zborurilor private de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

Datele de zbor, primite printr-o cerere de libertate de informare, arată că Michel a călătorit cu avioane comerciale în doar 18 din cele 112 misiuni întreprinse între începutul mandatului său în 2019 și decembrie 2022.

El a folosit taxiuri aeriene închiriate în aproximativ 72 de călătorii, aproximativ 64% din total, inclusiv la discuțiile COP27 din Egipt în noiembrie anul trecut și la summitul COP26 de la Glasgow din 2021. Michel a invitat-o ​​pe președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la zborul către Egipt.

Alegerea președinților UE în ceea ce privește transportul la discuțiile privind climă evidențiază o dilemă de lungă durată pentru liderii mondiali: cum să practice ceea ce predică despre emisiile de gaze cu efect de seră, în același timp, se confruntă cu un program de călătorie solicitant, care face din aviația privată o opțiune tentantă - chiar și un rău necesar. 

Ca parte a obiectivelor sale climatice, UE încearcă să-și înăsprească regulile privind călătoriile personalului pentru a încuraja moduri de transport mai ecologice și pentru a reduce emisiile de CO2 ale instituției. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră