Sediul celebrei firme Neckermann, demolat de compania unui român. O firmă care ne-a marcat istoria recentă

14 Iul 2022 | scris de A.V.
Sediul celebrei firme Neckermann, demolat de compania unui român. O firmă care ne-a marcat istoria recentă

”Eheee, se îmbracă după Neckermann!”, exclamau, ciudos, câte unele, la vederea cuiva care avea rude ”afară”. Vorbim despre o pagină din trecutul nostru recent, adică anii comunismului românesc, care au fost marcați de penurie și lipsire de libertăți pentru populația acestei țări.

Românii se uitau cu jind peste gard, chiar la țări socialiste, dar cu un nivel de trai mai ridicat decât al nostru și unele chiar cu libertăți inimaginabile pentru noi (Iugoslavia, de exemplu), dar mai ales la Vest. Pentru români, libertatea și traiul bun erau în Occident, și de aceea mulți au sfidat moartea (granițele erau păzite cu arma în mână, ca românii să fie ținuți în ”țarc”), încercând să părăsească țara trecând ilegal frontiera.

Dar cum nu toți au avut curajul ăsta și nu ar fi putut așa ceva, rămânea ca pentru cei din țară să existe Visul. Acela de a avea, cândva, abundența din Occident, nivelul de trai de acolo, libertatea de a alege unde să trăiești, unde să lucrezi, unde să călătorești. Iar pentru a ține visul în viață existau modelele. Unul dintre ele era catalogul unei firme nemțești de comerț prin poștă, Neckermann.

Continuarea articolului, AICI

Alte stiri din Externe

Ultima oră