Scene de extaz în Herson unde mulțimea i-a salutat pe primii soldați ucraineni: „Nu ne este frică”

12 Noi 2022
Scene de extaz în Herson unde mulțimea i-a salutat pe primii soldați ucraineni: „Nu ne este frică”

Fotografiile și videoclipurile s-au înmulțit încă de vineri, arătând bucuria incredibilă a locuitorilor orașului Herson când primele trupe ucrainene au intrat de la plecarea rușilor, scrie Le Figaro.

Un val în albastru și galben, intrând parcă în transă într-o jubilație colectivă punctată de strigăte și cântece: acesta este tabloul aproape care i-a așteptat vineri seară pe primii soldați ucraineni care au intrat în orașul Herson, părăsit de ruși după nouă luni de ocupație. Pe rețelele de socializare, imaginile și videoclipurile spun despre emoția patriotica resimțită de locuitori (cel puțin a celor favorabili regimului ucrainean) la eliberarea singurei capitale regionale pretinsă de Rusia.

În aceste imagini festive, se aude ici și colo imnul național ucrainean, în timp ce locuitorii încearcă să se înghesuie în fața soldaților pentru a-i felicita pentru această victorie extrem de simbolică - una dintre cele mai umilitoare retrageri ale armatzi ruse.

În entuziasmul lor, locuitorii au insistat și să distrugă simbolurile ocupației ruse, precum acest afiș gigantic tencuit pe un panou publicitar, în culorile Federației Ruse (care continuă să revendice Hersonul ca parte a teritoriului său național) „Rusia este aici. pentru totdeauna” Ucrainenii s-au urcat pe o scară pentru a dărâma semnul care arată o tânără fată fluturând steagul Rusiei.

Pe alte imagini, vedem sprijinul populației rămase la fața locului (o parte semnificativă a civililor au părăsit orașul în timpul ocupației, alții au fost evacuați înainte de retragerea trupelor rusești) soldaților veniți să arboreze culorile Ucrainei deasupra monumentelor publice ale orașului.

Aceste scene festive au continuat până târziu în noapte, uneori în întuneric complet, deoarece orașul este fără electricitate. Pe alocuri, locuitorii aprindeau focuri de tabără pentru a-și continua festivitățile.

"Nu avem curent. Nu avem apă, dar nu ne interesează pentru că avem băieții noștri pe stradă. Nu ne este frică", spune un locuitor pentru SkyNews

Această retragere a Rusiei este a treia la scară de la începutul invaziei din 24 februarie, Rusia trebuind să renunțe în primăvară la Kiev în fața rezistenței acerbe din partea ucrainenilor, înainte de a fi alungată din aproape toata Regiunea Harkov (nord-est) în septembrie. Seara, pe emblematica piață Maidan din Kiev, locuitorii din Herson care erau refugiați de luni de zile în capitală s-au trezit și ei în extaz.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră