Bătrânii sunt oameni? În felul în care societatea noastră îi tratează, este permis să ne îndoim de asta”, a scris Simone de Beauvoir în eseul său despre bătrânețe, publicat în 1970, scrie JDD
„Scandalul Orpea” (de la numele grupului francez, liderul mondial în unitățile de cazare pentru vârstnici dependenți, numite Ehpad în Franța), declanșat în 2022 de cartea „Les Fossoyeurs” (Groparii) a jurnalistului Victor Castanet, pare să susțină această afirmație.
În dificultate cu o datorie colosală de 9,5 miliarde de euro, grupul Orpea va fi naționalizat si va intra sub controlul "Caisse des dépôts". La Croix revine asupra scandalului abuzurilor din casele de bătrâni care a zguduit Franța.
Originea scandalului
Totul începe cu publicarea cărții-investigație Les Fossoyeurs (Groparii), pe 24 ianuarie 2022. Ancheta efectuată de jurnalistul Victor Castanet, evidențiază un sistem de abuzuri larg răspândit în multe aziluri de bătrâni, în special în grupul privat Orpea. Cu mărturii și documente justificative, jurnalistul denunță multe disfuncționalități precum și obsesia profitabilității în cadrul grupului ca fiind la originea problemelor etice și de sănătate. Victor Castanet mai susține ca Orpea i-a oferit 15 milioane de euro pentru ca ancheta sa nu fie publicată.
Orpea contestă imediat acuzațiile, dar compania se confruntă cu o scădere bruscă a prețului acțiunilor sale. Titlul său a pierdut mai mult de 16%, înainte ca listarea sa să fie suspendată la cererea companiei. Directorul general al Orpea, Yves Le Masne, a fost demis pe 30 ianuarie și înlocuit de Philippe Charrier, pe atunci președinte al consiliului de administrație al grupului.
Reclamații în cascadă
Peste 80 de sesizări sunt depuse în câteva luni de către familiile rezidenților, reprezentate de avocata Sarah Saldmann. Aceste plângeri individuale vizează Orpea pentru „punerea în pericol a vieții altora” , „neasistență unei persoane aflate în pericol” , „omor din culpă” sau chiar „violență din neglijență” .
Confruntat cu amploarea mărturiilor, guvernul a preluat cazul și a anunțat că dorește să întărească controlul caselor de bătrâni. În urma unei investigații de șase săptămâni, Inspectoratul General pentru Afaceri Sociale (Igas) și Inspectoratul de Finanțe (IGF) au scos la iveală „ disfuncționalități grave” și „deficiențe umane și organizaționale” .
Brigitte Bourguignon, pe atunci ministru delegat pentru Autonomie, a anunțat pe 26 martie 2022 că statul ia măsuri în justiție împotriva Orpea și cere rambursarea subvențiilor publice presupuse a fi deturnate de la scopurile acestora.
Investigații judiciare
Parchetul a deschis o anchetă pe 28 aprilie 2022 în cazul Orpea, suspectată de maltratare instituțională și deturnare de fonduri publice. Perchezițiile se efectuează în lunile iunie și noiembrie 2022 la sediul grupului Ehpad și în mai multe unități.
Procuratura Financiară Națională deschide și o nouă anchetă care îl vizează pe fostul CEO al grupului Yves Le Masne, pe lângă cea care datează de la începutul anului 2021 pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Noua anchetă a fost declanșată la începutul anului 2022 pentru „insider trading” : urmează dezvăluirile Le Canard enchaîné cu privire la vânzarea pentru 558.000 de euro a acțiunilor din grup, „la doar trei săptămâni după ce conducerea Orpea a fost informată despre apariţia viitoare a cărţii” de Victor Castanet.
Un an plin de evenimente
Dosarul Orpea se îngreunează în iunie: gruparea este condamnată pentru „eșecuri” după moartea unui locuitor în 2017. O plângere depusă cu mult înainte de declanșarea scandalului dar care susține acuzațiile
În noiembrie, managerul caselor de bătrâni a anunțat că a acceptat în cele din urmă să ramburseze toate cele 55,8 milioane de euro din bani publici solicitate de la Fondul Național de Solidaritate pentru Autonomie (CNSA), în temeiul practicilor sale proaste din trecut, în special remunerarea unor angajații grupului care „acționau” ca auxiliari de asistență medicală fără a avea calificarea.
Un an mai târziu, preluarea Statului
Cu ocazia primei aniversări de la izbucnirea scandalului, pe 25 ianuarie apare o nouă ediție a cărții Les Fossoyeurs, îmbogățită cu zece noi capitole.
Copleșită de datorii, Orpea încearcă să supraviețuiască financiar. Grupul este plasat sub protecție judiciară la sfârșitul lunii octombrie 2022 cu scopul de a-și renegocia datoria cu creditorii săi. Aceștia din urmă încep o confruntare cu statul, care dorește să preia controlul asupra caselor uriașe de bătrâni pentru a păstra și transforma grupul. Negocierile reușesc în cele din urmă, deschizând calea pentru preluarea companiei, la 1 februarie, de către Caisse des dépôts, brațul financiar al statului.
Doi foști lideri ai grupării arestați preventiv
Doi foști lideri ai grupului privat Orpea au fost puși în arest preventiv pe 30 iunie 2023 după deschiderea unei anchete judiciare, joi, pentru încălcarea încrederii, fraudă, abuz de bunuri corporative, spălare de bani într-o bandă organizată și corupție, a anunțat procuratura din Nanterre. Acești oficiali sunt fostul director general Yves Le Masne și fostul director financiar al grupului, scrie Le Parisien
Fostul director general adjunct al grupului de aziluri private de bătrâni a fost plasat sub supraveghere judiciară. O anchetă prealabilă a fost deschisă în mai 2022 în urma plângerilor depuse de Orpea prin care se denunță „deturnare de fonduri” internă, „care ar fi fost comisă în special de foști directori de rang înalt”, a precizat procuratura într-un comunicat de presă.
Pe lângă informațiile judiciare cu privire la delapidari, Orpea este și ținta mai multor cercetări prealabile, printre care și o anchetă pentru maltratare instituțională și infracțiuni financiare. Gruparea mai face obiectul unei anchete pentru „fals și uz de fals și încălcarea legislației muncii prin recurgerea abuzivă la contracte pe durată determinată”.
Maltratarea persoanelor în vârstă, din cauza vulnerabilităților lor și a dificultăților în a-și afirma drepturile, este posibilă și datorită invizibilizării lor societale și a unei voințe politice care se luptă să se transpună pe teren. Dacă ne gândim, la fel ca Simone de Beauvoir, că „recunoaștem gradul de civilizație al unei societăți după locul pe care îl acordă bătrânilor ei” , atunci nu putem decât să spunem că societatea noastră are încă multe de făcut pentru a merita calificativul de „ civilizat” .