Sănătate, educație, nivel de trai: toate secțiunile societății au făcut un salt înapoi din cauza pandemiei, notează joi OMS: „Înseamnă că murim mai devreme, că suntem mai puțin educați și că veniturile noastre scad”, scrie Le Matin.
Confruntată cu un nivel fără precedent de crize, în special Covid-19, lumea s-a întors cu cinci ani în urmă în ceea ce privește dezvoltarea umană, alimentând „neîncrederea” și „frustrarea” pe întreaga planetă, se alarmează ONU într-un raport publicat joi.
Pentru prima dată de la crearea sa în urmă cu mai bine de 30 de ani, Indicele Dezvoltării Umane, care ia în considerare speranța de viață, educația și nivelul de trai, a scăzut doi ani la rând, în 2020 și 2021, se îngrijorează raportul Programului Națiunilor pentru Dezvoltare (PNUD).
Criza climatică
În timp ce indicele creștea constant de zeci de ani, în 2021 a revenit la nivelul din 2016, „ștergând” ani de dezvoltare. Covid-ul este în special responsabil, dar și dezastrele climatice care se înmulțesc, și crizele care se suprapun fără a da timp populațiilor să-și tragă sufletul.
„Am mai trăit dezastre, am mai avut conflicte, dar confluența cu ceea ce ne confruntăm astăzi este un regres major pentru dezvoltarea umanității”, insistă șeful UNDP.
Acest declin este aproape universal, afectând peste 90% din țările planetei, chiar dacă inegalitățile dintre țări sunt încă flagrante. În fruntea listei se află în continuare Elveția, Norvegia și Islanda. Și în partea de jos, Sudanul de Sud, înaintea Ciadului și Nigerului.
Și în timp ce unele țări încep să-și revină după impactul pandemiei, multe altele din America Latină, Africa sub-sahariană, Asia de Sud sau Caraibe nu au avut timp să-și revină atunci când o nouă criză: războiul din Ucraina.
Cu impactul său major asupra securității alimentare și energetice – neluat încă în considerare în indicele care se oprește în 2021 – „fără îndoială, perspectivele pentru 2022 sunt sumbre”, a menționat Achim Steiner.
Scăderea indicelui dezvoltării umane este în mare măsură determinată de scăderea speranței de viață de mai bine de un an și jumătate între 2019 și 2021 (71,4 ani în 2021 față de 73 de ani în 2019), în timp ce în general se câștigă câteva luni în fiecare an.
„În ciuda redresării semnificative a economiei în 2021, speranța de viață continuă să scadă”, a menționat autorul raportului, Pedro Conceiçao, la o conferință de presă, numind declinul un „șoc fără precedent”. „În Statele Unite s-a înregistrat o scădere cu doi ani a speranței de viață, în alte țări scăderea este și mai mare”.
Raportul descrie, de asemenea, o lume și o populație „enervate” de aceste crize acumulate și de „incertitudinea” rezultată. „Oamenii și-au pierdut încrederea”, „vecinii noștri devin uneori principala amenințare, fie la nivel local, fie între națiuni. Și asta ne paralizează”, spune Achim Steiner, temându-se că toate aceste „frustrări” îi vor conduce pe unii pe calea extremelor și a violenței.
Indicatori noi
Așa că „nu mai putem continua cu regulile jocului secolului trecut, axate pe creșterea economică”, pledează el. „Transformarea de care avem nevoie necesită noi indicatori: emisii reduse de carbon, mai puține inegalități, mai multă durabilitate…”.
Raportul sugerează în special concentrarea pe trei domenii: investiții în special în energiile regenerabile și pregătirea pentru viitoare pandemii, asigurări (inclusiv protecție socială) pentru a absorbi șocurile și inovații pentru a consolida capacitățile de a face față crizelor viitoare.
PNUD solicită, de asemenea, ca recenta tendință de scădere a ajutorului pentru dezvoltare acordat țărilor cele mai vulnerabile să nu continue. Ar fi o „greșeală gravă”, care ne-ar reduce „capacitatea de a lucra împreună”, insistă Achim Steiner. În timp ce „schimbările climatice, sărăcia, criminalitatea cibernetică, pandemiile ne cer să lucrăm împreună, ca comunitate internațională”.