Sabotajul Nord Stream: un ofițer ucrainean a coordonat atacul dar fără știrea lui Zelensky

13 Noi 2023
Sabotajul Nord Stream: un ofițer ucrainean a coordonat atacul dar fără știrea lui Zelensky

Potrivit Washington Post, operațiunea de sabotaj ar fi fost concepută fără stirea lui Volodymyr Zelensky. Guvernul ucrainean nu a reacţionat încă, scrie Le Figaro.

Un comandant al forțelor speciale ucrainene a jucat un rol cheie în sabotarea gazoductelor Nord Stream în septembrie 2022 în Marea Baltică, potrivit unei investigații comune a Washington Post și Spiegel publicată sâmbătă. Roman Chervinsky, în vârstă de 48 de ani, care a servit în Forțele de Operații Speciale din Ucraina, a fost „coordonatorul” sabotajului, potrivit cotidianului american și revistei germane.

Aceștia au citat oficiali din Ucraina și din alte părți ale Europei, precum și alții cunoscători ai operațiunii, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Roman Tchervinsky a supravegheat logistica și a supravegheat o echipă de șase persoane care au închiriat o barcă cu pânze sub identități false și au folosit echipamente de scufundări pentru a plasa încărcături explozive pe conducte, a detaliat ziarul american.

El nu a planificat operațiunea și nici nu a acționat singur, luând ordinele de la oficiali ucraineni de rang înalt, a adăugat Washington Post. Prin avocatul său, Roman Chervinsky a negat orice rol: „Toate speculațiile despre implicarea mea în atacul Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă fără niciun temei”. Sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din 16 septembrie 2022 a întrerupt o rută majoră pentru exporturile de gaze rusești către Europa și a crescut și mai mult tensiunile după invadarea Ucrainei de către Moscova la sfârșitul lunii februarie, în același an.

Zelensky nu era la curent

Răspunderea pentru explozii a fost atribuită, în funcție de surse, Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toți au negat. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în special, a negat în mod repetat că țara sa ar putea fi implicată. Nu aș face niciodată asta ”, a spus el cotidianului german Bild în iunie anul trecut , adăugând că „ar dori să vadă dovezi ”. 

Potrivit The Washington Post, operațiunea de sabotaj ar fi fost concepută fără știrea lui Volodymyr Zelensky.

Ziarul american și Der Spiegel spun că au cerut reacția guvernului ucrainean la ancheta lor, dar acesta nu a răspuns. Roman Chervinsky este în prezent judecat la Kiev, acuzat că a abuzat de puterea sa în timpul încercării de a împinge un pilot rus să dezerteze. El susține că urmăririle penale constituie represalii politice pentru criticarea președintelui Zelensky, potrivit rapoartelor presei.

Cervinski a spus public că îl suspectează pe Andriy Yermak, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelensky, de spionaj pentru Rusia. El a acuzat, de asemenea, administrația Zelensky că nu a pregătit suficient țara pentru invazia Rusiei.

„Operațiunea de recrutare a pilotului rus a implicat unități ale SBU, ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Operațiuni Speciale”, a spus Chervinsky în declarația sa scrisă pentru The Post și Der Spiegel. „Operațiunea a fost aprobată de comandantul șef Valery Zaluzhny”.

Participarea lui Chervinsky la atentatul Nord Stream contrazice negările publice ale lui Zelensky că țara sa a fost implicată. „Sunt președinte și dau ordine în consecință”, a spus Zelensky într-un interviu de presă din iunie, răspunzând unui raport al The Post conform căruia Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite a aflat despre planurile Ucrainei înainte de atac.

„Ucraina nu a făcut nimic de acest fel. Nu m-aș comporta niciodată așa”, a spus Zelensky.

Dar operațiunea Nord Stream a fost concepută pentru a-l ține pe Zelensky în afara buclei, au spus oameni familiarizați cu operațiunea.

„Toți cei implicați în planificare și execuție au raportat direct [șefului apărării] Zalujnyy așa că Zelensky nu ar fi știut despre asta”, conform rapoartelor de informații obținute de CIA care ar fi fost împărtășite de Jack Teixeira, un membru al CIA Garda Națională Aeriană din Massachusetts, pe platforma de chat Discord. Oficiali din mai multe țări au spus în privat că ei cred că Zelensky nu a aprobat personal atacul Nord Stream.

Alte operațiuni secrete ucrainene care vizează forțele ruse, inclusiv cea care implică avionul rus, au fost, de asemenea, concepute pentru a ocoli președintele ucrainean.

Chervinsky l-a acuzat pe Yermak și alți câțiva consilieri Zelensky pentru că au greșit planul în 2020 de a înrola luptătorii Wagner după ce au călătorit în Belarus. Această operațiune a eșuat, a spus Chervinsky într-un interviu de presă din 2021, din cauza unei scurgeri din cercul interior al lui Zelensky.

„Nu este doar o „cârtiță” [în administrația lui Zelensky], sunt o grămadă de oameni”, a spus Chervinsky, numindu-l pe Yermak precum și pe alți doi consilieri Zelensky. El i-a acuzat pe oficialii administrației că le este „frică să nu provoace Rusia”.

Oficialii americani au pedepsit uneori în mod privat oficialii militari și de informații ucraineni pentru că au lansat atacuri care riscau să provoace Rusia să escaladeze războiul împotriva Ucrainei. Dar neliniștea Washingtonului nu a descurajat întotdeauna Kievul.

În iunie 2022, agenția olandeză de informații militare, MIVD, a obținut informații că Ucraina ar putea intenționa să atace Nord Stream. Oficialii CIA i-au transmis lui Zalujny printr-un intermediar că Statele Unite s-au opus unei astfel de operațiuni, potrivit unor persoane familiare cu acele conversații.

Oficialii americani au considerat că atacul a fost anulat. Dar s-a dovedit a fi amânat doar la trei luni mai târziu, folosind un alt punct de plecare decât era planificat inițial. Elementele cheie ale planului, inclusiv numărul de oameni din echipa de bombardament, precum și utilizarea unei bărci închiriate, echipament de scufundare și identități false, au rămas aceleași.

Într-un interviu pentru The Post în iunie, ZaluJny a spus că CIA nu l-a întrebat niciodată în mod direct despre vreun atac asupra Nord Stream. El a spus că, după explozii, în septembrie 2022, a primit un apel telefonic de la Gen. Mark A. Milley, pe atunci președinte al șefilor de stat major comun. „M-a întrebat: „Ai avut ceva de-a face cu asta?” I-am răspuns: „Nu.” Sunt planificate multe operațiuni, se fac multe operațiuni, dar nu avem nimic de-a face cu asta, nimic deloc. .”

Zalujni a sugerat în interviu că propagandiștii ruși au încercat să-l lege pe el și pe armata ucraineană de operațiune.

Serviciul de informații militare olandez a raportat americanilor și că ucrainenii au plănuit un atac asupra unei alte conducte din Marea Neagră, numită TurkStream. Nu este clar de ce acea operațiune nu a fost niciodată efectuată. În octombrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declarat că serviciile de securitate ale țării sale au împiedicat un atac ucrainean asupra TurkStream. Dar autoritățile ruse au oferit puține detalii și nu se știe că ar fi acuzat pe cineva în presupusul complot.

„Se știe că atacul a fost planificat de un agent al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la ordinele serviciilor speciale ucrainene”, a spus agenția de presă rusă Tass

Unii dintre cei care au descris participarea lui Chervinsky la atacul Nord Stream l-au apărat pe veteranul ofițer de informații ca acționând în interesul Ucrainei. 

Susținătorii lui Chervinsky s-au prezentat în instanță pentru a-l apăra; câțiva au purtat un tricou cu fața lui și un hashtag #FREECHERVINSKY. Pentru unii, el este un simbol al dorinței armatei ucrainene de a face alegeri dificile în lupta pentru supraviețuirea țării.

În declarația sa, Chervinsky a spus: „Mi-am dedicat întreaga viață apărării Ucrainei”. El a numit acuzațiile împotriva lui legate de operațiunea cu avionul rusesc „nefondate și exagerate, ceea ce cu siguranță voi dovedi în instanță”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră