Rwanda: Ursula von der Leyen a inaugurat primul centru african pentru producția de vaccinuri cu ARN mesager BioNTech

19 Dec 2023
Rwanda: Ursula von der Leyen a inaugurat primul centru african pentru producția de vaccinuri cu ARN mesager BioNTech

Primul centru de producție de vaccin ARN mesager al BioNTech din Africa a fost inaugurat la Kigali în prezenta Ursulei Von der Leyen. 50 de milioane de doze de vaccinuri Messenger ARN împotriva Covid ar putea fi produse în acest centru în fiecare an, scrie Le Figaro. "Împreună vom impulsiona vaccinurile fabricate în Africa, pentru poporul african" a scris Ursula Von der Leyen pe X.

Laboratorul german BioNTech a anunțat luni că a atins o etapă cheie în crearea în Rwanda a primului său centru de producție de vaccinuri din Africa , care vizează consolidarea accesului la vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pe continent. A instalat o unitate de producție în capitala Rwandei, Kigali, pentru a produce vaccinuri împotriva diferitelor boli în Africa. Fabricat din containere de transport reciclate, centrul se întinde pe 35.000 de metri pătrați. Construcția sa va fi finalizată în 2024, iar producția ar trebui să înceapă în anul următor, a spus laboratorul german de biotehnologie care, împreună cu americanul Pfizer, a dezvoltat rapid și cu succes primul vaccin împotriva Covid-19 aprobat în lume, care a generat miliarde de euro în venituri pentru ambele companii.

Proiectul din Rwanda, în valoare de 150 de milioane de dolari, a început în iunie anul trecut și are ca scop evitarea reînnoirii situației de dependență totală a Africii în ceea ce privește vaccinurile importate, ca în timpul pandemiei de Covid-19. „La început, consensul a fost că vaccinurile ARNm nici măcar nu puteau fi administrate în Africa. Am spus că este prea complicat pentru sistemele noastre de sănătate”, a declarat președintele ruandez Paul Kagame în timpul unei ceremonii în prezența șefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Când ne-am angajat în această aventură de a produce aceste vaccinuri pe continent, ni s-a spus că va dura cel puțin 30 de ani. Acest lucru a fost complet greșit. Este posibil și este necesar”, a adăugat el.

BioNTech intenționează să angajeze aproximativ 100 de angajați locali atunci când fabrica va fi pe deplin operațională și să îi instruiască să producă o serie de vaccinuri noi folosind tehnologia ARNm. Rwanda va distribui vaccinurile celor 55 de membri ai Uniunii Africane. Prima fabrică de vaccinuri anti-Covid de pe continentul african a fost lansată în aprilie anul trecut la Cape Town, Africa de Sud, liderul luptei pentru acces egal la vaccinurile anti-Covid, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și condus de Sud. Compania biofarmaceutică africană Biovac, compania de biotehnologie Afrigen și Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud.

"Mă bucur că sunt în Rwanda pentru lansarea BioNTech Africa. O adevărată poveste de succes. Și mai presus de toate, o poveste a muncii în echipă. Împreună vom impulsiona vaccinurile fabricate în Africa, pentru poporul african", a scris pe X Ursula von der Leyen

Alte stiri din Externe

Ultima oră