Rușii fug în Mongolia: „Mai bine decât să ucizi oameni”

30 Sep 2022
Rușii fug în Mongolia: „Mai bine decât să ucizi oameni”

Nu am vrut să ucid oameni ”: sub soarele dimineții din Ulanbator, un tânăr rus explică răspicat de ce a plecat în exil în Mongolia după ce Kremlinul i-a cerut să meargă să lupte în Ucraina, scrie RTBF.

El este unul dintre miile de concetăţeni săi care au trecut deja graniţa de la mobilizarea parţială ordonată săptămâna trecută de preşedintele rus Vladimir Putin. Anunțul a provocat valuri de șoc în Rusia, precum și un exod de bărbați în vârstă de luptă.

Au luat direcția Finlandei, Norvegiei, Turciei, Georgiei dar și Mongoliei, cu care Rusia împarte o graniță lungă de aproximativ 3.500 de kilometri.

"A fost foarte greu să las totul în urmă. Casa mea, patria mea, cei dragi. Dar este întotdeauna mai bine decât să ucizi oameni", a spus tânărul rus, în vârstă de douăzeci de ani, pentru AFP.

Nu dorește să-și dezvăluie numele sau să-și arate fața de teama represaliilor. Tânărul spune că a ales Mongolia pentru că țara este ușor accesibilă din Rusia. Mi-am luat hârtiile, bagajele și am plecat”, spune el.

Cozi lungi

Pe rețelele sociale rusești, multe grupuri online îi ajută pe bărbați să scape de mobilizare, spune el. Chiar dacă situația se poate schimba rapid la granițe cu restricțiile puse treptat de Moscova.

Teama că Rusia va închide granițele a accelerat decizia multor ruși de a fugi. Chiar dacă Kremlinul a declarat luni că nu a fost luată nicio decizie în această direcție.

Șeful unui post de frontieră mongol din orașul Altanbulag a declarat duminică pentru AFP că peste 3.000 de ruși au intrat deja în țară prin acest punct de trecere de la anunțul mobilizării.

Jurnaliştii AFP au văzut cozi lungi de oameni cu paşapoarte ruseşti în faţa ghişeului oficialilor de imigrare mongoli de la punctul de trecere a frontierei.

Majoritatea rușilor care ajung în Mongolia merg apoi în Ulanbator. Capitala este situată la mai bine de 350 de kilometri de cel mai apropiat punct de frontieră.

"Carne de tun"

La început, am crezut că știu ce se întâmplă ” în Ucraina de la începutul războiului, a declarat pentru AFP un alt tânăr rus.

Dar cu acțiunile unui anumit guvern, când au început să contrazică ceea ce spuseseră anterior, mi-am dat seama că nu pot avea încredere în ei.

El spune că plănuiește să rămână în Mongolia pentru o lună. Majoritatea prietenilor săi nu au putut pleca pentru că nu au pașaport, explică tânărul, care speră ca rudele sale, care au rămas în țară, să nu fie amenințate.

În Rusia, mulți oponenți ai războiului din Ucraina au fost închiși sau expuși în mass-media de stat.

Autoritățile mongole rămân neutre pentru moment în fața intervenției ruse, lansate la sfârșitul lunii februarie. Mongolia, fostă țară satelit a Uniunii Sovietice, menține legături puternice cu Rusia pentru a contrabalansa influența tot mai mare a celuilalt mare vecin al său, China, în ultimele decenii.

Dar săptămâna trecută, fostul președinte Tsakhia Elbegdorj l-a îndemnat pe Vladimir Putin să pună capăt conflictului. Potrivit acestuia, mii de ruși etnici mongoli au murit în Ucraina, unde au fost folosiți ca „carne de tun”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră