Rusia va „sprijini neclintit” Coreea de Nord, avertizează Putin

18 Iun 2024
Rusia va „sprijini neclintit” Coreea de Nord, avertizează Putin

În marginea celei de-a doua vizite în Coreea de Nord și prima sa în aproape un sfert de secol, Vladimir Putin își laudă relația specială cu Phenianul în cotidianul nord-coreean Rodong Sinmun, scrie JDD

În prima zi a vizitei sale oficiale la Phenian, Vladimir Putin a asigurat Coreea de Nord de „sprijinul neclintit” al Rusiei împotriva „ inamicului viclean, periculos și agresiv”. Președintele rus a publicat un articol pe numele său în cotidianul nord-coreean Rodong Sinmun, transmis de agenția KCNA, în care afirmă că Moscova sprijină Țara Dimineții Proaspete în lupta sa pentru independență și dezvoltare. Putin a mulțumit Coreei de Nord pentru sprijinul „ferm” acordat ofensivei militare ruse din Ucraina, în timp ce Statele Unite și Europa acuză Coreea de Nord că îi furnizează muniție în schimbul asistenței tehnologice și alimentare.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, vizita de stat arată cât de dependentă este Moscova de regimuri autoritare precum Coreea de Nord, Iran și China. El a spus că Rusia „încalcă” acum sancțiunile impuse Coreei de Nord în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. La rândul său, consilierul diplomatic al lui Putin, Iuri Uşakov, a anunţat că ar putea fi semnate documente semnificative, inclusiv un posibil acord de parteneriat strategic cuprinzător. „Acest tratat va fi condiționat de evoluția situației geopolitice și de schimbările în relațiile noastre bilaterale”, a spus el.

Coreea de Sud rămâne în alertă

Pentru această călătorie, Vladimir Putin e însoțit de șeful său al diplomației, Serghei Lavrov, și de ministrul său apărării, Andreï Beloussov. Această călătorie vine la nouă luni după vizita lui Kim Jong-un în Rusia. Cu câteva ore înainte de sosirea președintelui rus, la granița intercoreeană au izbucnit incidente. Soldații nord-coreeni au trecut linia de demarcație militară înainte de a se retrage sub focul de avertizare sud-coreean. Coreea de Sud a spus că „  monitorizează foarte îndeaproape  ” vizita șefului statului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră