Rusia solicită ONU sa ancheteze cu privire la implicarea SUA în dezvoltarea armelor biologice în Ucraina

28 Oct 2022
Rusia solicită ONU sa ancheteze cu privire la implicarea SUA în dezvoltarea armelor biologice în Ucraina

Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să lanseze o investigație internațională cu privire la implicarea Washingtonului în presupusa dezvoltare a armelor biologice în Ucraina, a anunțat joi Ministerul rus de Externe, adăugând că această plângere este însoțită de un proiect de rezoluție corespunzător, scrie Le Monde.

La scurt timp după începerea invaziei sale în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, Rusia a acuzat Statele Unite că finanțează un program de arme biologice în Ucraina, susținând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoarele ucrainene. Potrivit Ministerului rus al Apărării, scopul acestei cercetări a fost de a „crea un mecanism pentru răspândirea pe furiș a agenților patogeni mortali” . Moscova a făcut în mod repetat aceste acuzații la reuniunile Consiliului de Securitate al ONU.

Statele Unite şi Ucraina au negat existenţa laboratoarelor destinate producerii de arme biologice în ţară.

„Suntem la curent cu plângerea oficială a Rusiei (…) cu privire la acuzațiile privind un program de arme biologice în Ucraina” , a declarat joi Adedeji Ebo, Înaltul Reprezentant adjunct pentru probleme de dezarmare, Consiliului de Securitate. „Așa cum a informat Înaltul Reprezentant Izumi Nakamitsu Consiliului în martie și mai, ONU nu este la curent cu un astfel de program de arme biologice. Acesta este cazul și astăzi ”, a adăugat el, menționând că ONU nu are niciun mandat sau „capacitate tehnică” de a investiga.

Statele Unite denunță la ONU o „invenție pură”

Acuzațiile Rusiei privind implicarea Washingtonului în dezvoltarea armelor biologice în Ucraina sunt „pură invenție, prezentate fără nicio dovadă” , a declarat joi ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața Consiliului de Securitate.

Dar trebuie să profit de această ocazie pentru a clarifica: Ucraina nu are un program de arme biologice. Statele Unite nu au un program de arme biologice.

Alte stiri din Externe

Ultima oră