Rusia își întărește avantajul militar și ar putea ocupa mai mult teritoriu ucrainean, spun serviciile de informații estoniene

13 Feb 2024
Rusia își întărește avantajul militar și ar putea ocupa mai mult teritoriu ucrainean, spun serviciile de informații estoniene

Este probabil ca Rusia să profite de avantajul său în materie de muniții în 2024 și ar putea ocupa mai mult teritoriu ucrainean dacă un ajutor crucial nu este livrat Kievului, potrivit unui raport anual al serviciului de informații extern al Estoniei, scrie Le Monde

Kremlinul are de trei până la patru ori mai multă artilerie decât forțele ucrainene, după ce a crescut producția de muniție în Rusia la aproape 4 milioane de obuze în 2023, de la 600.000 de obuze în 2022, se arată în raport. Acest decalaj se va mări, pentru că este „aproape sigur” că livrările occidentale nu vor ține pasul cu producția rusă.

În timp ce ajutorul american pentru Ucraina este blocat din cauza impasului dintre Casa Albă și republicani, majoritatea în Camera Reprezentanților, obiectivul Moscovei este să se găsească într-o poziție de forță în cazul deschiderii negocierilor.

„Dacă ajutorul occidental va scădea semnificativ în următorii ani, este probabil ca Rusia să ocupe mai mult teritoriu ucrainean și să impună Ucrainei condiții nefavorabile de pace”, estimează agenția de informații estonă.

Cu toate acestea, agenția nu se teme de un atac rusesc asupra țărilor baltice: „Probabilitatea unui atac militar direct împotriva Estoniei rămâne scăzută în anul viitor. " Făcând ecou preocupărilor multor oficiali europeni, ea adaugă că „Kremlinul prevede probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu”.

Estonia a devenit o țintă specială pentru Kremlin: Rusia l-a judecat pe prim-ministrul Kaja Kallas în Rusia într- un „dosar penal”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră