Greenpeace și WWF se numără printre organizațiile internaționale de mediu pe care Kremlinul le acuză că amenință stabilitatea regimului, scrie Le Figaro.
De la invadarea Ucrainei din februarie 2022, multe organizații și-au pierdut legăturile cu Rusia sau au fost expulzate din aceasta de către Kremlin. Acum sunt vizați activiștii de mediu. Pe 4 iulie, ONG-ul The Altai Project, care își propune să protejeze leoparzii de zăpadă și locurile venerate de locuitorii din Altai, a fost etichetat „indezirabil”, devenind astfel ilegal.
Proiectul Altai - un ONG american - sabotează în mod deliberat dezvoltarea energetică a țării, potrivit Kremlinului. Proiectele menționate sunt construcția gazoductului „Siberian Force 2”, capabilă să furnizeze Chinei peste 50 de miliarde de metri cubi de gaz, precum și exploatarea cobaltului și bismutului din zăcământul Kara-Kul - cobaltul și bismutul sunt utilizate de către sectoarele petroliere și nucleare.
Aceste proiecte nu au început încă, nefiind desemnat niciun operator și nefiind semnat acordul dintre Kremlin și Beijing. Directorul ONG-ului incriminat, Jennifer Castner, respinge însă toate acuzațiile, și asigură că activiștii locali sunt cei care desfășoară acțiuni în apărarea mediului.
Un obstacol în calea intereselor ruse
Peste 90 de organizații și asociații au fost vizate, în general din motive pur politice, de autoritățile ruse. Pe lângă Proiectul Altai, la această listă de indezirabili a fost adăugată pe 18 aprilie fundația norvegiană Bellona, care lucrează la gestionarea deșeurilor nucleare. Apoi a fost rândul filialelor locale ale Greenpeace și WWF .
Potrivit Procuraturii Generale, aceste organizații „amenință bazele ordinii constituționale”, „împiedica dezvoltarea economică a Rusiei” și „obstrucționează proiectele guvernamentale” . Una dintre ele - Greenpeace - este chiar acuzată că vrea „să schimbe puterea prin mijloace neconstituționale. »
Moscova a acuzat Greenpeace că încearcă să obstrucționeze „ proiectele benefice de infrastructură și energie pentru țară”. Acest ONG demonstra împotriva tăierii copacilor de pe malul Baikalului. Activiștii săi contestă și dezvoltarea prezenței militare pe insula Wrangel, cea mai mare porțiune de pământ dintre Rusia și Statele Unite.
WWF a fost interzis pe 20 iunie, acuzat că a zădărnicit ruta maritimă a Rusiei către Cercul Polar, în beneficiul exclusiv al „zonei economice exclusive a Statelor Unite”. Această rută alternativă la cea care trece prin Canalul Suez ar putea lega Orientul Îndepărtat al Rusiei și, prin extensie, China de Europa prin Mările Nordului și Arctica. Kremlinul prezice că această nouă rută va aduce peste 10 miliarde de dolari în 2035. Ecologiștii au propus să creeze un perimetru de protecție a coastei în nordul Rusiei dar li s-a ordonat să-și oprească toate acțiunile .
„Aceste decizii au fost motivate de interese politice și economice”, denunță ecologistul Mikhail Kreindlyne. Afiliat la unul dintre ONG-urile interzise, pe care nu dorește să-l menționeze, riscă până la patru ani de închisoare. Plecarea grupurilor din Rusia nu va provoca un dezastru pe termen scurt, crede el. Dar situația se înrăutățește treptat. Potrivit acestuia, poluarea râurilor, care a fost punctuală, se va intensifica și va deveni regulată, întrucât controalele fabricilor vor scădea, în timp ce defrișările prin incendiu și tăierea copacilor vor crește. „Aveam echipament și experți. Acum, activiștii locali vor trebui să-și efectueze singuri analizele”, spune ecologistul.
Războiul din Ucraina ca argument
„Putem vedea deja că guvernul folosește pretextul războiului pentru a distruge zonele naturale”, spune Eugene Simonov. Acest expert lucrează în cadrul unui grup specializat în studiul consecințelor războiului din Ucraina asupra mediului. El citează exemplul defrișărilor cerute de Moscova pentru a instala sisteme de apărare antiaeriană. Fără niciun control, astfel de atacuri asupra mediului sunt în creștere, în special în Caucaz și Altai, regiuni bogate în rezerve și zăcăminte.
Experții menționați mai sus ar dori ca organizațiile străine interzise să poată oferi activiștilor de mediu ruși o metodologie, bani și expertiză pentru a desfășura campanii de conștientizare la nivel de federație. Fără sprijinul lor, rămân doar mici ONG-uri, ușor de vizat autorități. Mai mult, ei nu pot acoperi imensitatea teritoriului rus și se confruntă cu instituții guvernamentale care transmit directivele puterii.