Răspunsul Rusiei. Moscova impune sancțiuni economice Turciei, în replică la doborârea bombardierului rus

02 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
Răspunsul Rusiei. Moscova impune sancțiuni economice Turciei, în replică la doborârea bombardierului rus

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat decretul guvernamental prin care sunt instituite sancţiuni economice împotriva Turciei. Este replica Moscovei, după ce, săptămâna trecută, aviaţia turcă a doborât un un bombardier rusesc, la graniţa cu Siria.

Decretul a fost publicat sâmbătă pe site-ul Kremlinului, la câteva ore după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat regretul faţă de incident, afirmând că ţara sa este "cu adevărat întristată" şi că şi-ar dori ca acest lucru să nu se fi întâmplat niciodată.

Pe lista de produse pe care Rusia nu le va importa din Turcia începând de la 1 ianuarie 2016 se numără fructele şi legumele precum mandarinele, nectarinele, tomatele, ceapă, conopidă, castraveţii, dar şi produsele din carne de pasăre.

Este dispusă, de asemenea, încetarea zborurilor charter din Rusia în Turcia şi vânzarea de către turoperatori ruşi a oricăror pachete de vacanţă care includ sejururi în Turcia.

Rusia a mai interzis zborurile charter din Turcia, începând cu data de 1 decembrie 2015, cu excepţia curselor care îi aduc acasă pe cetăţenii ruşi aflaţi în prezent acolo în vacanţă.

Agenţiilor de turism din Rusia li s-a recomandat să nu mai vândă sejururi în Turcia.

Astfel, prin decizia Executivului de la Moscova, Rusia închide practic două destinaţii de vacanţă preferate de cetăţeni săi - Egiptul şi Turcia.

Mediile de la Moscova mai critice la adresa Kremlinului nu cred că prin noile sancţiuni, Vladimir Putin va putea pedepsi Turcia, ci mai degraba va îngreuna viaţa rusului de rând. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră