Marina rusă a primit submarinul nuclear K-329, având o lungime record de 180 de metri. În special, va purta o nouă armă prezentată în 2018 de Vladimir Putin drept „invincibilă”, scrie Le Figaro
Marina rusă a primit un nou submarin cu propulsie nucleară pe 8 iulie. Pentru o țară care are o lungă tradiție în acest domeniu încă din epoca sovietică, nimic excepțional în asta, dar K-329 Belgorod are câteva caracteristici care îl fac cu totul special, chiar unic în felul său. La aproximativ 180 de metri, este cel mai lung submarin din lume, depășind cu puțin faimosul taifun sovietic , care a inspirat complotul lui Tom Clancy din 1984, Chase Red October .
Dincolo de această cursă în stil sovietic pentru gigantism, principala caracteristică a Belgorodului se află în altă parte. Lansat din șantierul naval Sevmash, în apele înghețate ale Mării Albe din Severodvinsk, submarinul este dedicat oficial „misiunilor speciale ”, un calificativ misterios care se referă în cadrul flotei ruse la marile „ submarine-mamă ” nave cu propulsie nucleară capabile să folosească mici submarine de cercetare la adâncime, ele însele nucleare, depozitate sub carena lor. Este secreta „ Directie Principală de Cercetare în Marea Adâncă ” (GUGI în rusă) care operează aceste nave de spionaj, capabile, printre altele, să meargă să cotrobăie pe lângă prețioasele cabluri submarine.
Cercetări de adâncime, dar nu numai
„ Astăzi este o zi importantă pentru noi, cu semnarea certificatului de acceptare a submarinului de cercetare Belgorod și transferul acestuia în flotă. […] Belgorod oferă Rusiei noi oportunități de a efectua diverse studii, expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale lumii ”, a comentat modest amiralul Nikolai Evmenov pe 8 iulie, ale cărui observații au fost raportate de site-ul Opex 360 specializat în probleme de apărare.
Analyst: “Oh Belgorod, what big bow doors you have,”
— Joseph Dempsey (@JosephHDempsey) June 30, 2021
Belgorod: “All the better to launch massive nuclear-powered nuclear-armed UUVs with. pic.twitter.com/dCkVkDagzx
Modest, pentru că șeful Statului Major al Marinei Ruse într-adevăr nu a menționat cealaltă caracteristică - chiar și principala caracteristică - a K-329, care se afla la prova navei. Aceasta dezvăluie contururile tuburilor torpilă supradimensionate în comparație cu cele ale unui submarin convențional. Și din motive întemeiate, armele pe care le va purta Belgorod -ul vor fi orice decât obișnuite. Acestea vor fi torpile cu propulsie și încărcare nucleară, o nouă categorie de arme din panoplia arsenalului atomic rusesc.
Denumite Poseidon sau Status-6, aceste torpile, care sunt de fapt mai degrabă drone subacvatice, au fost prezentate de Vladimir Putin în martie 2018 în mijlocul diverselor sisteme, inclusiv rachete hipersonice, descrise de președintele Rusiei drept „ invincibile ”. De dimensiuni impunătoare - 24 de metri lungime și 2,5 în diametru - această armă nucleară încă testată ar putea atinge 200 km/h, o viteză de neatins fără „efectul de cavitație ”.„, o tehnologie pe care rușii au stăpânit-o încă din anii 1970 și care constă în crearea unui înveliș de bule de aer în jurul torpilei pentru a reduce frecarea apei. În plus, s-ar putea scufunda până la 1.000 de metri și ar avea o autonomie de aproximativ 10.000 de kilometri datorită propulsiei sale nucleare.
În câteva ore, o astfel de armă echipată cu o încărcătură nucleară de câteva megatone ar putea lovi astfel teritoriile de coastă, provocând tsunami cu atât mai devastatoare cu cât adăugarea de cobalt 60 ar putea amplifica și mai mult precipitațiile radioactive. Torpilele Poseidon ar putea astfel face zonele de coastă nelocuibile timp de câteva decenii. Efectul de descurajare ar putea fi puternic având în vedere dezvoltarea tot mai mare a zonelor urbane de-a lungul coastelor.
Încă două submarine nucleare în 2022
În spatele discursului triumfalist al Kremlinului despre această „ super -arme ”, însă, în rândul experților apar îndoieli. „ Unul din două lucruri: fie este folosit la viteză maximă, dar ar fi apoi detectat de toate sonarele și probabil distrus înainte de a-și atinge ținta, fie este folosit într-un mod stealth, mișcându-se încet în apă adâncă, cu mai puține posibilități de a fi detectat. Dar, în Atlanticul de Nord, ar fi nevoie apoi de câteva zile pentru a-și atinge ținta - New York de exemplu. Acest lucru îl face puțin probabil să fie folosit ca primă lovitură. Ca armă de răzbunare, ar fi, de asemenea, de mică valoare. », spun expertii.
Va mai dura timp - cu siguranță ani - pentru ca Belgorod , a cărui construcție, începută în 1992, a fost rapid întreruptă înainte de a fi reluată în 2006, pentru a putea instala efectiv drona subacvatică Poseidon, care nu este încă operațională. Cel puțin un al doilea transportator al acestei arme, submarinul nuclear Khabarovsk , care ar putea fi admis în serviciu activ în 2024, este în prezent în construcție la Sevmash. În acest an, șantierul naval ar trebui să livreze și alte două submarine nucleare flotei ruse, un submarin cu rachete balistice Borei-A și un submarin de atac Yasen-M .