Rusia construiește o nouă armă laser pentru a dezactiva sateliții străini

16 Iul 2022
Rusia construiește o nouă armă laser pentru a dezactiva sateliții străini

In lanțul muntos Caucazul Mare Rusia construiește o nouă armă laser pentru a fi folosită pentru „războiul electro-optic”, scrie Jerusalem Post

Rusia dezvoltă un nou sistem laser în lanțul muntos Caucazul Mare care va dezactiva sateliții străini care trec peste teritoriul Rusiei, a constatat o investigație open-source publicată săptămâna trecută de The Space Review .

Construcția proiectului Kalina, care a început în 2011, este în curs de desfășurare în complexul de supraveghere spațială Krona situat pe vârful muntelui Chapal, a constatat raportul analizând imagini din satelit recente de pe Google Earth și documente de la antreprenori industriali ruși.

Scopul Kalinei, așa cum este scris într-un document de garanție bancară din ianuarie 2014, este „crearea unui sistem pentru suprimarea funcțională a sistemelor electro-optice ale sateliților” folosind lasere .

„Complexul de securitate spațială”, așa cum este descris într-un document din 2017, este un „sistem cuantic-optic special” care trebuie utilizat pentru „războiul electro-optic”, potrivit Precision Instrument Systems (NPK SPP), o corporație industrial care a primit contractul pentru proiect de la Ministerul rus al Apărării .

Proiectul a fost amânat de câteva ori, iar progresul a fost extrem de lent, se menționează în raport, care citează un buletin informativ publicat de antreprenori în 2016. Un posibil regres a venit sub forma lichidării NPT-urilor Femto, compania însărcinată cu dezvoltarea unei optici adaptive sistem pentru proiect, în 2021.

Kalina a fost probabil amânată de sancțiunile economice impuse Rusiei de la anexarea Crimeei în 2014 și de valul mai recent de sancțiuni impuse de Occident din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova.

Noua jucărie spațială a Rusiei

Kalina are un nou telescop folosit pentru a îndrepta cu precizie razele laser către sateliți, găzduit într-o clădire special construită pentru a rezista la cutremure de până la șapte magnitudine.

Razele laser sunt direcționate prin oglinzi și intră și telescopul printr-o deschidere laterală, după care sunt reflectate înapoi, făcându-le să formeze o imagine a obiectului vizat într-un detector. 

În timp ce telescopul, împreună cu un tunel care îl conectează la localizatorul optic cu laser (LOL) situat în Krona, este deja pe loc, este imposibil de spus cât de mult hardware intern este instalat, a recunoscut ancheta.

Kalina este cel mai recent dintr-o nouă generație de sisteme laser rusești dezvoltate în ultimii ani , inclusiv Peresvet , un sistem laser mobil anunțat pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în 2018 cu sateliți care orbitează și distrug dronele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră