Rusia consfinţeşte prin lege că bătaia e ruptă din rai

12 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Rusia consfinţeşte prin lege că bătaia e ruptă din rai

O lege ce-şi propune să dezincrimineze violenţa domestică pentru a păstra autoritatea părintească tradiţională a fost aprobată cu uşurinţă de Parlamentul rus, într-o primă etapă, relatează independent.co.uk.

Parlamentarul ultraconservator Yelena Mizulina, care conduce Comisia pentru familie şi problemele femeilor, a propus legea pentru a scoate bătaia în familie din Codul Penal şi pentru a elimina dreptul victimelor de a depune plângere.

Cultura relaţiei părinte-copil este construită pe puterea autorităţii părinţilor”, a spus ea la o întilnire din Parlamentul de la Moscova. “Legile trebuie să sprijine această tradiţie de familie”, a mai spus Mizulina.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 368 de voturi pentru şi doar unul împotrivă. Anul trecut în iulie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avizat un amendament la o lege prin care, pentru prima dată în Rusia, violenţa în familie era declarată infracţiune.

De atunci, Mizulina şi suporterii săi au tot protestat. Bătaia între membrii familiei ar trebui să fie pedepsită administrativ, a susţinut ea. “Nu vrem ca pentru o palmă oamenii să fie băgaţi la închisoare pentru doi ani şi etichetaţi toată viaţa ca infractori ”, a adăugat parlamentarul rus.

Decizia a fost puternic criticată de activiştii pentru drepturile femeilor care cred că noua legislaţie va face victimele violenţei domestice mult mai vulnerabile.

Aceşti parlamentari cred că amenzile pentru tiranie domestică sunt mai bune decât răspunderea penală”, a declarat activista Alyona Popova.

Conform statisticilor guvernului rus, aprovimativ 40% dintre infracţiunile violente au loc în familie. 36.000 de femei sunt agresate de partenerii lor în fiecare zi şi 26.000 de copii sunt bătuţi în fiecare an de părinţii lor.

În 2015, ONU a îndemnat Rusia să rezolve epidemia de violenţă domestică prin aprobarea unei noi legislaţii şi înfiinţarea de adăposturi pentru femeile vulnerabile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră