De la începutul războiului din Ucraina la sfârșitul lunii februarie, multe țări occidentale au impus sancțiuni economice drastice Rusiei. Un înalt diplomat rus a cerut miercuri, 25 mai, ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei, ca o condiție pentru evitarea unei crize alimentare globale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la începutul ofensivei de la Kremlin, scrie AFP citata de L'Obs
Sancțiunile vor accelera declinul economic al Rusiei
„Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare colectivă, care să implice în special ridicarea sancțiunilor care au fost impuse exporturilor și tranzacțiilor financiare rusești”, a declarat viceministrul de externe Andrei Roudenko, citat de agențiile de presă.
Ucraina, al patrulea exportator de porumb
El a cerut, de asemenea, „deminarea de către Kiev” a porturilor de la Marea Neagră pentru ca navele să poată exporta cerealele. În acest scop, diplomatul a afirmat că Rusia este „gata să asigure un coridor umanitar” pentru ambarcațiuni.
Renumită pentru solurile sale negre foarte fertile, Ucraina a fost înainte de ofensivă al patrulea exportator de porumb și pe cale de a deveni al treilea exportator de grâu.
Dar conflictul a schimbat producția agricolă ucraineană, iar Rusia este acuzată de Kiev și Occident că împiedică exporturile de cereale prin Marea Neagră, crescând riscul unei grave crize alimentare globale.
Marți seară, armata rusă a acuzat Occidentul că caută „să scoată cerealele din Ucraina cât mai repede posibil [...] fără să se teamă de ce se va întâmpla în țară odată ce rezervele de cereale se vor epuiza”.