Rusia avertizează SUA să nu mai înarmeze Ucraina: ar putea aduce „consecințe imprevizibile”.

15 Apr 2022
Rusia avertizează SUA să nu mai înarmeze Ucraina: ar putea aduce „consecințe imprevizibile”.

O notă diplomatică formală de la Moscova, a cărei copie a fost văzută de The Washington Post, a venit în momentul în care președintele Biden a aprobat o extindere dramatică a sferei de arme furnizate guvernului de la Kiev.

Rusia a trimis săptămâna aceasta o notă diplomatică oficială Statelor Unite în care avertizează că transporturile SUA și NATO ale sistemelor de arme „cele mai sensibile” către Ucraina „adaugă gaz pe foc” conflictului de acolo și ar putea aduce „consecințe imprevizibile”.
Nota diplomatică, a cărei copie a fost văzută de The Washington Post, a venit în momentul în care președintele Biden a aprobat o extindere a domeniului de aplicare a armelor furnizate Ucrainei, un pachet de 800 de milioane de dolari care include obuziere de 155 mm - o actualizare serioasă în artileria cu rază lungă pentru a se potrivi cu sistemele rusești — drone de apărare de coastă și vehicule blindate, precum și arme portabile suplimentare antiaeriene și antitanc și milioane de cartușe de muniție.

Pentagonul va întări ajutorul militar, pregătirea armelor pentru ucraineni

Statele Unite au facilitat, de asemenea, transportul către Ucraina de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, inclusiv transportul Slovaciei de lansatoare S-300 din epoca sovietică de fabricație rusă, pe care forțele ucrainene au fost deja antrenate. În schimb, a anunțat administrația săptămâna trecută, Statele Unite desfășoară un sistem de rachete Patriot în Slovacia și se consultă cu Slovacia pentru o înlocuire pe termen lung.

Expedierea armelor, despre care oficialii americani au spus că vor sosi în câteva zile în Ucraina, urmează un apel urgent adresat lui Biden din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece se spunea că forțele ruse se mobilizează pentru un asalt major asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei și de-a lungul fâșiei de coastă care o leagă de Crimeea ocupată de ruși în sud. Trupele ruse s-au retras în mare parte din partea de nord a țării, inclusiv în jurul capitalei Kiev, în urma înfrângerilor umilitoare ale armatei ucrainene și ale forțelor de rezistență locale.

„Ceea ce rușii ne spun în mod privat este exact ceea ce am spus lumii în mod public – că cantitatea masivă de asistență pe care am oferit-o partenerilor noștri ucraineni se dovedește extraordinar de eficientă”, a spus un oficial înalt al administrației, care a vorbit la condiția anonimatului despre actul diplomatic sensibil.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conținutul notei diplomatice de două pagini sau orice răspuns al SUA.

Experții din Rusia sugerează că Moscova, care a etichetat convoaiele de arme care vin în țară drept ținte militare legitime, dar nu le-a atacat până acum, s-ar putea pregăti să facă acest lucru.

„Au vizat depozitele de aprovizionare chiar în Ucraina, unde au fost depozitate unele dintre aceste provizii”, a declarat George Beebe, fost director de analiză a Rusiei la CIA și consilier pentru Rusia al fostului vicepreședinte Dick Cheney. „Adevărata întrebare este dacă depășesc încercarea de a ținti [armele] pe teritoriul ucrainean, încearcă să lovească chiar convoaiele de aprovizionare și poate țările NATO de la periferia Ucrainei” care servesc drept puncte de transfer pentru proviziile SUA.

Dacă forțele ruse se pot împiedica în următoarea fază a războiului, așa cum au făcut-o în prima, „atunci cred că șansele ca Rusia să țintească proviziile NATO pe teritoriul NATO cresc considerabil”, a spus Beebe. „A existat o presupunere din partea multor dintre noi în Occident că am putea furniza ucrainenilor arme într-adevăr fără limite și să nu suportăm riscuri semnificative de represalii din partea Rusiei”, a spus el. „Cred că rușii vor să trimită un mesaj aici că nu este adevărat”.

Nota diplomatică a fost datată marți, când s-a scurs prima știre despre noul pachet de arme care a adus suma totală a ajutorului militar al SUA furnizat Ucrainei din 24 februarie la 3,2 miliarde de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Într-un anunț public de miercuri, Biden a spus că va include „noi capabilități adaptate atacului mai larg pe care ne așteptăm ca Rusia să îl lanseze în estul Ucrainei”.

Documentul, intitulat „Cu privire la preocupările Rusiei în contextul livrărilor masive de arme și echipamente militare către regimul de la Kiev”, scris în rusă, cu o traducere furnizată, a fost înaintat Departamentului de Stat de către Ambasada Rusiei la Washington.

Ambasada Rusiei nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Printre elementele pe care Rusia le-a identificat drept „cele mai sensibile” au fost „sistemele de lansare de rachete multiple”, deși nu se crede că Statele Unite și aliații săi NATO au furnizat aceste arme Ucrainei. Rusia i-a acuzat pe aliați că au încălcat „principiile riguroase” care guvernează transferul de arme în zonele de conflict și că nu țin seama de „amenințarea ca armele de înaltă precizie să cadă în mâinile naționaliștilor radicali, extremiștilor și forțelor bandiților din Ucraina”.

El acuză NATO că încearcă să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a „abandona” negocierile cu Rusia „pentru a continua vărsarea de sânge”, negocieri până acum nereușite. Washingtonul presează alte țări să oprească orice cooperare militară și tehnică cu Rusia, iar pe cele cu arme din epoca sovietică să le transfere în Ucraina, mai spune documentul.

Solicităm Statelor Unite și aliaților săi să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecințe imprevizibile pentru securitatea regională și internațională”, se arată în nota.

Putin spune că discuțiile de pace cu Ucraina sunt într-un „impas”

Andrew Weiss, fost director al Consiliului Național de Securitate pentru afaceri ruse, ucrainene și eurasiatice, și acum vicepreședinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace, a amintit că președintele rus Vladimir Putin, într-un discurs în dimineața de februarie în care a început invazia, a avertizat că națiunile occidentale s-ar confrunta cu „consecințe mai mari decât toate cele pe care le-ați văzut în istorie” dacă s-ar implica în conflict.

Atenția la acea vreme s-a concentrat pe afirmația lui Putin că Rusia deține un arsenal nuclear puternic, a spus Weiss, dar a fost și „un avertisment foarte explicit cu privire la trimiterea de arme într-o zonă de conflict”. După ce a tras o linie roșie, a întrebat el, sunt rușii „acum înclinați să susțină asta?”

Un astfel de atac ar fi „o mișcare de escaladare foarte importantă, în primul rând pentru că reprezintă o amenințare pentru Occident dacă nu sunt capabili să mențină aprovizionarea în Ucraina, ceea ce, prin extensie, ar putea diminua capacitatea Ucrainei de autoapărare”. Acest risc „nu ar trebui minimizat”, a spus el, subliniind riscul suplimentar ca o încercare de a lovi un convoi în interiorul Ucrainei ar putea da greșit peste granița către teritoriul NATO.

Înalți oficiali ai apărării din SUA rămân îngrijorați de posibilitatea unor astfel de atacuri. „Nu luăm de la sine înțeles nicio mișcare a armelor și sistemelor care intră în Ucraina”, a spus Kirby joi. 

Kirby a spus că trupele ucrainene aduc armele în Ucraina după ce Statele Unite le aduc în regiune și „cu cât spunem mai puțin despre asta, cu atât mai bine”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră