Rusia acuză o membră a regimentului Azov că a ucis-o pe fiica ideologului Alexander Dughin:

23 Aug 2022
Rusia acuză o membră a regimentului Azov că a ucis-o pe fiica ideologului Alexander Dughin:

Daria Dughina a murit sâmbătă seara în explozia mașinii sale. Tatăl său, un celebru ideolog ultra-naționalist în favoarea invaziei Ucrainei, trebuia inițial să fie în masina, scrie Le Figaro.

Serviciile ruse de securitate (FSB) au acuzat luni (22 august) „serviciile speciale” ucrainene că au ucis fiica unui reputat ideolog apropiat al Kremlinului care a murit în explozia mașinii sale în apropiere de Moscova, au informat agențiile de presa. Un atac descris drept o „crimă disprețuitoare” de Vladimir Putin, care a salutat „o persoană strălucitoare și talentată, cu o inimă cu adevărat rusă”.

Daria Dughina a fost ucisă sâmbătă seara în explozia vehiculului pe care îl conducea pe un drum din apropierea satului Bolchiye Viaziomy, la aproximativ patruzeci de kilometri de Moscova. Jurnalistă și politolog născută în 1992, a fost fiica lui Alexander Dughin, un ideolog ultra-naționalist și scriitor care promovează o doctrină expansionistă și susținător înverșunat al ofensivei ruse din Ucraina.

Crima a fost pregătită și comisă de serviciile speciale ucrainene”, a declarat FSB într-un comunicat citat de agențiile ruse. Potrivit aceleiași surse, mașina condusă de Daria Douguina a fost prinsă în capcană de o femeie de naționalitate ucraineană născută în 1979, identificată de FSB drept Natalia Vovk, care a sosit în Rusia în iulie împreună cu fiica ei minoră, născută în 2010. Conform FSB, această persoană închiriase în special un apartament în clădirea în care locuia Douguina și a mers sâmbătă la un festival cultural conservator, unde era prezent și jurnalistul. Potrivit FSB, această femeie ucraineană a fugit apoi în Estonia împreună cu fiica ei. La rândul său, batalionul Azov , o unitate a gărzii naționale ucrainene a spus că ,femeia al cărei nume și identitate au fost publicate de FSB (...) nu are nicio legătură cu 'Azov' ”.

 

Într-un mesaj de condoleanțe lansat de Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a denunțat o „crimă disprețuitoare, crudă” care „a pus capăt prematur vieții Daria Duguina, o persoană strălucitoare și talentată, cu o inimă cu adevărat rusă”. „ Ca jurnalist, om de știință, filozof și corespondent de război, ea a slujit poporul și patria cu sinceritate, ilustrând prin acțiunile ei ce înseamnă să fii patriot rus ”, a adăugat el. De asemenea, Vladimir Putin i-a înmânat postum Ordinul Curajului, o decorație importantă, a declarat luni seară președinția rusă.

Șoc în Rusia

Moartea Dariei Dughina a provocat un șoc în Rusia, trezind amintirea dureroasă a multiplelor asasinate care au însângerat perioada instabilă de după căderea Uniunii Sovietice în 1991. De asemenea, subminează eforturile autorităților și mass-media deținute de cei aflați la putere. care încearcă să convingă oamenii că ofensiva din Ucraina nu are consecințe negative pentru populația rusă. Cu toate acestea, conflictul a devenit din ce în ce mai vizibil în ultimele săptămâni, în special cu o serie de explozii în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova unde mulți ruși își petrec în mod tradițional vacanțele de vară.

Întrebată sâmbătă de presa rusă, crezând că ținta mașinii-bombă care a ucis-o pe Daria Dughina a fost de fapt Alexander Dughin, Ucraina a negat duminică orice implicare. „Ucraina cu siguranță nu a avut nimic de-a face cu explozia (sâmbătă), pentru că nu suntem un stat criminal”, a spus un consilier al președinției ucrainene, Mikhaïlo Podoliak.

¨Promovând „Eurasismul”, o doctrină care susține o alianță între Europa și Asia sub conducerea Rusiei, Alexander Dughin este vizat din 2014 de sancțiunile UE luate în urma anexării ucraineanului. Peninsula Crimeea de către Rusia. În ultimii ani, Ucraina a interzis mai multe dintre cărțile sale, inclusiv „Ucraina. Războiul meu. Geopolitical Journal ” și „ Răzbunarea Eurasiatică a Rusiei ”. Alexander Dughin, supranumit de unele mass-media „creierul lui Putin ”, este uneori prezentat ca fiind apropiat de președintele rus dar mulți observatori relativiză presupusa sa influență în Kremlin.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră