„Satelitul din seria Kosmos a fost declarat pierdut, deoarece nu-l mai putem face să funcționeze”, a declarat același responsabil militar, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Jurnaliștii de la Kommersant scriu că satelitul Canopus-ST urma să sondeze, între altele, oceane și să supravegheze prezența submarinelor străine.
Specialiștii americani spun că satelitul va intra în straturile dense ale atmosferei deasupra punctului cu coordonatele 71,5 grade latitudine nordică și 81,5 grade longitudine estică (în Siberia), iar fragmentele sale ar putea cădea la sud de gura fluviului Enisei.
Rusia își punea mari speranțe în Canopus-ST. Satelitul a fost dezvoltat 15 de ani şi trebuia lansat în spațiu în 2011, dar a fost finalizat abia trei ani mai târziu.
Până în prezent, pierderea acestui satelit nu a fost confirmată în mod oficial și nu există informații legate de locul unde se vor prăbuși fragmente ale satelitului, după intrarea în atmosferă.
În 1978, un alt satelit din seria Kosmos s-a prăbușit pe Terra, într-o zonă nelocuită a Canadei, fragmente radioactive din acesta împrăștiindu-se pe sol. O masivă operațiune de curățare a fost efectuată atunci. Ulterior, în 2009, un alt satelit Kosmos s-a lovit, la o viteză de 40.000 de kilometri pe oră, de un satelit de comunicații american, împrăștiindu-se în mii de fragmente în spatiu.
În noiembrie 2013, satelitul GOCE al Agenției spatiale europene (ESA) s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, fără a provoca însă daune.