Rusia a intervenit în alegerile din 2024 pentru a-l ajuta pe Trump, spun serviciile de informații americane

11 Iul 2024
Rusia a intervenit în alegerile din 2024 pentru a-l ajuta pe Trump, spun serviciile de informații americane

Oficiali ai Biroului Directorului de Informații Naționale (ODNI) au avertizat că Rusia a lansat un plan de intervenție în alegerile din 2024 pentru a spori șansele ca fostul președinte Trump să fie reales, scrie Fox News

Într-o ședință de informare cu reporterii de marți, oficialii ODNI au spus că Rusia este „amenințarea preeminentă” pentru alegeri și că, deși China nu intenționează să influențeze rezultatul cursei prezidențiale, națiunea comunistă este monitorizată cu atenție pentru a vedea dacă se amestecă. 

„Sunt toate tacticile pe care le-am văzut înainte, în primul rând prin intermediul rețelelor sociale, eforturile care folosesc voci influente ale SUA pentru a le amplifica narațiunile și alte tactici”, a spus un oficial. „Și în ceea ce privește pe cine vizează, ceea ce putem spune astăzi este că Rusia este suficient de sofisticată pentru a ști că, vizarea alegătorilor din statul swing este deosebit de valoroasă pentru ei”.

Oficialii au spus că comunitatea de informații se așteaptă ca Rusia să își intensifice activitățile subterane pe măsură ce ziua alegerilor din SUA se apropie, pentru a manipula opinia publică, subliniind amenințarea peisajului politic al Americii.

Deși fostul președinte Trump nu a fost numit în mod specific, oficialii ODNI au spus că ingerința Rusiei imită ceea ce spune că sunt preferințe similare pentru candidații la președinția SUA, văzute în ciclurile electorale anterioare.

Rusia „intreprinde o abordare la nivelul întregului guvern pentru a influența alegerile, inclusiv cursa prezidențială, Congresul și opinia publică”, a spus oficialul, menționând că Rusia a devenit „mai sofisticată” de-a lungul anilor în interferența electorală. 

Kremlinul, au spus oficialii, încearcă să influențeze anumite grupuri de vot din statele swing, precum și să promoveze narațiunile dezbinătoare și să denigreze politicieni specifici, deși nu au fost furnizate detalii. 

Un oficial a spus că inteligența artificială (IA) facilitează intervenția Rusiei – și a altor actori – în sistemul politic al SUA, deoarece tehnologia le permite agenților de la Kremlin să imite accente de sud sau de midwest american.

„Adversarii străini continuă să experimenteze și au adoptat cel puțin unele instrumente AI generative pentru a genera mai rapid și mai ieftin conținut autentic, adaptat în principal pentru platformele de social media care pot viza anumite audiențe, inclusiv în SUA”, a spus un oficial ODNI în timpul briefing-ului. observând o concentrare puternică asupra utilizării sale de către Rusia și China.

 China ar fi interesată de curse de vot în jos până la nivel statal și potențial local. Dar, pentru a fi clar, este ceva la care urmărim în acest moment, mai degrabă decât să vedem în mod activ așa cum am făcut-o în Ciclul 2022 În acest moment, evaluarea noastră se concentrează asupra faptului că China nu percepe un beneficiu în sprijinirea niciunui candidat sau a niciunui partid.

Oficialul a spus că China extrage date de pe TikTok și alte platforme de social media utilizate în SUA pentru a-și răspândi narațiunile de influență, precum și pentru a colecta date disponibile public despre utilizatori și opinia publică. 

Între timp, oficialul ODNI a spus că Iranul încearcă să stimuleze diviziunile sociale în rândul populației americane și „să submineze încrederea în instituțiile democratice ale SUA în jurul alegerilor ”.

Directorul National Intelligence, Avril Haines, a declarat marți că Iranul încearcă, prin intermediul rețelelor de socializare, să provoace în secret proteste în SUA împotriva războiului din Gaza. 

„Am observat actori legați de guvernul iranian dându-se drept activiști online, căutând să încurajeze protestele și chiar oferind sprijin financiar protestatarilor”, a spus Haines, adăugând că americanii care protestează cu bună credință ar putea să nu știe că sunt influențați de regimul iranian. 

„Îndemnăm pe toți americanii să rămână vigilenți în timp ce interacționează online cu conturi și actori pe care nu îi cunosc personal.”

Briefing-ul de marți a avut loc în aceeași zi în care Departamentul de Justiție a depistat o presupusă „fermă de boți” pe rețelele sociale, condusă de guvernul rus, care era folosită pentru a răspândi dezinformarea în SUA și în alte țări. 

Departamentul de Justiție a declarat că a confiscat două nume de domenii și a identificat 968 de profiluri de rețele sociale utilizate de actorii ruși din Olanda pentru a crea profiluri de rețele sociale îmbunătățite cu inteligența artificială pentru a promova mesaje în sprijinul obiectivelor guvernului rus. 

Unul dintre mesajele false postate pe X, fost Twitter, în 2023 a inclus un videoclip cu președintele rus Vladimir Putin, justificând acțiunile țării în Ucraina, deși videoclipul a avut doar câteva vizualizări. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră