România vrea să cumpere 48 de avioane de luptă americane F-35

28 Sep 2023
România vrea să cumpere 48 de avioane de luptă americane F-35

Ministerul plănuiește să cumpere 48 de avioane de luptă F-35 de generația a cincea din Statele Unite pentru a-și consolida apărarea în contextul războiului din Ucraina și pentru care va aloca peste șase miliarde de euro, scrie RTLInfo

Ministerul Apărării a cerut marți Parlamentului să aprobe lansarea procedurii de cumpărare a 32 de avioane de luptă stealth F-35A în valoare de 6,5 miliarde de dolari, potrivit platformei de informații Profit.ro.

Șaisprezece aeronave vor fi achiziționate într-o a doua fază. Ar fi cel mai mare contract de arme semnat de România, care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

Această achiziție de F-35, fabricate de grupul american de apărare Lockheed Martin Corp, este planificată ca parte a unui acord între guvern. A fost aprobat de Consiliul Suprem de Apărare al României (CSAT) în aprilie anul trecut.

Ministerul Apărării solicită aprobarea preliminară din partea Parlamentului pentru a începe procesul de achiziție în acest an, care va include inițial 32 de avioane, servicii de logistică și formare, simulatoare de zbor și muniție aer-aer și aer-sol.

În noiembrie anul trecut, România a încheiat un acord cu Norvegia pentru răscumpărarea a 32 de F-16 uzate, declarate excedentare prin intrarea în exploatare a F-35-urilor în cadrul forțelor aeriene norvegiene, în schimbul a 388 de milioane de euro. Aceste dispozitive urmează să fie livrate de la sfârșitul acestui an și în următorii trei ani.

Forțele Aeriene Române au deja 17 F-16 achiziționate second-hand din Portugalia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră