"România se pregătește în secret de război și intenționează să ocupe Moldova" spune presa din Rusia

27 Apr 2022
"România se pregătește în secret de război și intenționează să ocupe Moldova" spune presa din Rusia

In coloanele ziarului Moskovsky Komsomolets, un expert militar rus spune ca ofițeri români au fost deja aduși în Moldova sub masca „militarilor moldoveni” și acest lucru precum si alte semne indică pregătirile ascunse ale României pentru război.

O serie de atacuri teroriste în Transnistria indică faptul că România se pregătește în secret de război și intenționează să ocupe Moldova, spune fostul  șef al Ministerului Apărării din RDP, analistul militar Igor Strelkov pe canalul său Telegram . Ziarul Moskovsky Komsomolets i-a cerut expertului militar rus Evgheni Linin să evalueze probabilitatea consecințelor introducerii trupelor NATO în Moldova.

Potrivit lui Strelkov, un număr mare de soldați și ofițeri români au fost deja aduși în Moldova sub masca „militarilor moldoveni”. Acestea și alte semne indică pregătirile ascunse ale României pentru război, conchide analistul.

Strelkov a mai adăugat că depozitele de uniforme și încălțăminte militare, rații ale armatei NATO și alte echipamente militare auxiliare sunt create și umplute de urgență din exterior pe teritoriul Moldovei.

Totodată, o serie de canale Telegram ucrainene raportează că nu numai forțele armate române sosesc pe teritoriul Republicii Moldova. Vorbim despre un contingent militar mixt, care va include și unități regulate ale armatei poloneze.

Liderii Poloniei și României au avut o astfel de idee înainte, - a spus Evgheni Linin. - Dar aceste țări sunt legate de carta NATO, deoarece sunt membre ale Alianței și nu pot decide în mod independent despre desfășurarea contingentului lor militar pe teritoriul țărilor terțe. Cu toate acestea, Moldova, de fapt, se află deja sub patronajul României, care încearcă de multă vreme să obțină aceste teritorii. De altfel, din cauza intervenției românești din 1992, naționaliștii româno-moldoveni s-au ciocnit cu Transnistria, care era apărată de Armata a 14-a rusă sub comanda generalului Lebed. Acest conflict a fost motivul creării Republicii Transnistrene nerecunoscute.

Polonia, la rândul ei, a revendicat întotdeauna teritoriul Ucrainei, pe care Varșovia îl consideră a fi ținuturi primordial poloneze. Polonezii pleacă, în general, de la o simplă considerație: cu cât Rusia este mai slabă, cu atât Polonia este mai puternică. Prevăzând prăbușirea „pătratului” în timpul operațiunii speciale rusești, polonezii încearcă să rețină cel puțin o parte din vestul Ucrainei. Dar Polonia nu poate acționa deschis. Nu-i mai rămâne decât să-și trimită trupele pe pământurile ucrainene sub masca unor companii de securitate și companii militare private, precum și să folosească tensiunile din Transnistria pentru a slăbi gruparea rusă din Ucraina.

Totuși, pentru prezența oficială a contingentului militar NATO pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile țării trebuie să facă un apel oficial. Și o astfel de cerere poate veni foarte bine de la președintele Maia Sandu. Judecând după faptul că deja se formează contingente militare, care urmează să fie trimise în Moldova, acest lucru este destul de realist.

- Contingentul militar al României și Poloniei este deja în Moldova sau este doar în planuri?

„Dacă Transnistria începe să explodeze, va trebui să mergem acolo”

Nu pot spune cu o garanție de 100%. Informațiile vin în contradicție, dar o parte din acestea sugerează că corpul de ofițeri al armatei române i-a înlocuit efectiv pe ofițerii armatei moldovenești la granițele cu Transnistria. Același lucru se întâmplă cu rangul și dosarul. Consilierii români lucrează în toate structurile forțelor armate moldovenești.

- Ce obține Moldova din asta?

- Pentru ea, Transnistria este un punct de tensiune. Iar rezolvarea acestei probleme pentru orice președinte al Moldovei va fi un semn al viabilității sale politice.

- Ce consecințe va avea pentru Rusia introducerea grupării militare românești și poloneze pe teritoriul Moldovei?

- Contingentul rus de menținere a păcii staționat în Transnistria este de fapt sub asediu. Va fi blocat atât de Ucraina, cât și de Moldova. Va fi extrem de dificil să le opunem o rezistență serioasă, precum și să primiți întăriri din Rusia. Pentru că între noi există o parte din teritoriul fortificat ucrainean - regiunile Odesa, Nikolaev. Rusia va trebui să-și accelereze acțiunile în această direcție și să spargă blocada către Transnistria, deschizând calea prin formațiunile armate ucrainene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră