Parlamentul European (PE) a adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă în vederea creării unui instrument - Raportul european cu privire la democraţie, statul de drept şi drepturile fundamentale - care să fie aplicat la nivelul întregii Uniuni şi să înlocuiască instrumente de monitorizare ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) impus României şi Bulgariei, relatează site-ul SeeNews.
"Am furnizat Uniunii Europene instrumente în vederea unei consolidări a politicilor în toate celelalte domenii - competiţie, cooperarea în domeniile poliţiei şi Justiţiei, politică externă (...) - însă valorile noastre centrale nu sunt protejate de instrumente care să fie suficient de puternice pentru a asigura respectarea lor în întreaga Uniune", a declarat eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld (D66, social-liberali) în dezbaterea dinaintea votului, citată într-un comunicat emis de PE.
Inițiativa propune ca CE să întocmească, anual, în consultare cu un grup de experţi independenţi, "Raportul european cu privire la democraţie, statul de drept şi drepturile fundamentale", referitor la situaţia în aceste domenii în toate statele membre.
Acest raport urmează să prezinte recomandări pentru fiecare stat membru în parte, în baza unor indicatori precum separarea puterilor în stat, libertatea şi pluralismul presei şi accesul la justiţie.
Această iniţiativă legislativă a fost adoptată cu 405 la 171 de voturi şi 39 de abţineri și a fost susținută de cele mai importante grupuri politice din parlament.
Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să prezinte, până în septembrie 2017, o propunere în vederea introducerii acestui instrument.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), impus României şi Bulgariei, monitorizează progresele înregistrate de cele două state membre UE în cadrul unor reforme judiciare şi în lupta împotriva corupţiei.
Sofia şi Bucureştiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o condiţie prealabilă aderării lor la UE, pe 1 ianuarie 2007. Potrivit acestor rapoarte MCV, prezentate anual de CE, România a înregistrat în ultimii ani rezultate mai bune decât Bulgaria.