Autoritățile locale nu par deranjate, cât timp nu apar sesizări pentru tulburarea ordinii publice. Munții de gunoi îi protejează de privirile indiscrete ale trecătorilor. Mirosul rămâne insuportabil. Fostul director al organizației ”Pentru un Frankfurt curat”, Peter Postleb, ridică din umeri. Nu pare afectat că aproape 30 de oameni mănâncă, dorm și trăiesc în gunoi.
“Asta este dovada mentalității acestor oameni. Spațiul e suficient de mare, încât să mute tot gunoiul într-un colț. Dacă vine o furtună rămân sub cerul liber. Nu mai spun că își pregătesc mâncarea cu gaz și baterii din mașini”, spune Postleb.
Reprezentantul unei asociații pentru integrarea imigranților confirmă că în urmă cu o lună a fost un incendiu puternic pe rampa de gunoi. “După o ceartă între români, trei corturi au ars complet. Acum sunt șapte intrări separate și vreo patru cabine”, spune acesta.
Jurnaliști germani amintesc că românii stau în aceste condiții mizerabile încă din 2014. Proprietarul terenului le-a solicitat în mod repetat să părăsească zonă. Avocatul său a anunțat că va demola rampa de beton sub care se adăposteau, ceea ce într-un final a și făcut. Efectele scontate nu au fost pe termen lung, românii s-au mutat înapoi.
Bătrâni, tineri, femei, copii și bărbați stau împreună în cort. Un tânăr de 22 de ani îi întâmpină pe jurnaliști. Bine îmbrăcat, proaspăt tuns și ras, le vorbește într-o germană relativ bună.
A sosit cu soția, în urmă cu două săptămâni, cu autobuzul în Frankfurt. Cei doi copii de unu și șase ani au rămas în România la mama sa. De opt ani face naveta în Germania. “Nu avem ce să muncim în România. Aici adun și predau sticle de plastic. Câștig între 15 și 20 de euro pe zi. Așa fac bani și restul bărbaților. Femeile se duc la cerșit. Gunoiul s-a strâns în urma unui incendiu provocat de o ceartă între români”, spune el.
Autoritățile locale susțin că au aflat abia de o săptămână de situația incredibilă de pe rampa de gunoi. Ei vor face o solicitare proprietarului să elibereze zona și să asigureze condiții de igienă, mai ales că prin zonă mișună șobolani.
„Noaptea e frig în corturi. Cu mine stau oameni între 20 și 40 de ani. Nu avem toalete, dar am ales de comun acord un loc unde să ne facem nevoile. Să știți că am fost prins fără bilet în autobuz. Mi-au dat o amendă de 60 de euro. Trebuie să muncesc două săptămâni ca să o plătesc“, se plânge el, în timp ce jurnaliștii germani remarcă faptul că a uitat că tocmai declarase că adună aproape 20 de euro pe zi.