Justiția austriacă este tot mai dură cu cei care încearcă să păcălească sistemul de asigurări sociale. De asta s-a convins și un român care a cerut o rotunjire a pensiei sale actuale.
El a motivat că trăiește de mult timp în Austria și pensia din România nu este suficientă pentru a supraviețui în Salzburg. Lucrase câteva luni în Austria în cursul anului 1970, apoi s-a mutat în Germania și în final s-a întors în România.
În dosarul său a atașat un document că trăiește în Salzburg din 1993, însă în realitate se mutase definitiv în Austria abia în 2012. Bărbatul de 69 de ani ceruse un sprijin financiar la pensie pentru a-și asigura tratamentul pentru diabet și cancer pulmonar de care suferă.
Legea austriacă prevede că cetățenii din statele Spațiului Economic European (SEE) pot rămâne în Austria mai mult de trei luni doar dacă sunt angajați, lucrează pe cont propriu, studiază sau dispun de resurse satisfăcătoare pentru a trăi în Austria.
Sora românului a garantat inițial la bancă cu un depozit de 5.000 de euro pentru el, însă l-a retras după doar câteva luni. În aceste condiții, el a obținut o adeverință de la un angajator, asta deși venise ca pensionar în Austria. Instanța a ordonat expulzarea bărbatului, însă decizia nu a fost pusă în practică, fiindcă românul a atacat-o la un for superior.
Luând în considerare starea sa de sănătate, judecătorii de la Curtea Administrativă a Landului Salzburg au dat dovadă de clemență și au decis că bărbatul este îndreptățit să încaseze sprijnul financiar minim din partea statului austriac. Guvernul landului Salzburg a făcut recurs și a cerut avizul Curții Administrative a Austriei.
Citeste despre proiectul de lege care va obliga copiii sa plateasca pensie parintilor
Aceasta a luat în considerare cea mai recentă decizie a Curții Europene de Justiție din Luxemburg, care în cazul Dano și Alimanovic a stabilit că un stat UE poate să interzică accesul la sistemul de asigurări sociale acelor persoane care abuzează de libertatea de mișcare din UE pentru a obține asigurări sociale mai avantajoase într-un alt stat.
În consecință, Curtea Administrativă a Austriei a stabilit că bărbatul încasează două pensii în România, în valoare totală de 164 de euro, și primește lunar un sprijin financiar de la sora sa de 100 de euro. ”Românul nu îndeplinește condițiile pentru a mai rămâne într-un alt stat UE și nici nu are dreptul să solicite orice fel de sprijin financiar din partea statului austriac”, au stabilit judecătorii, citați de Die Presse.
Aceeași soartă a avut-o și o femeie de 57 de ani din România. Din motive de sănătate a emigrat la fiul vitreg în Austria. Având o pensie de doar 80 de euro, ea a cerut o rotunjire a veniturilor la nivelul minim existențial din Austria.
Instanța din Viena i-a dat dreptate, considerând că ea este stabilită definitiv în Austria și că nu există nici un demers de expulzare împotriva ei. Decizia a fost atacată, iar o instanța superioară a decis, luând în calcul precedentul stabilit de Curtea Europeană de Justiție, că ea nu are nici un fel drept să solicite sprijin financiar din partea statului austriac.